Lidovci slibují nižší daně i školné

Redakce DOM, čtk
4. 2. 2006 10:00
Praha - Lidovci chtějí prosadit radikální snížení daní, zároveň však i platby za lékaře či recepty a školné na vysokých školách.
Foto: Aktuálně.cz

S odvoláním na volební program strany, který tento týden schválil celostátní výbor lidovců, o tom informuje Mf Dnes.

KDU-ČSL podle deníku připouští, že by lidé měli platit poplatky za návštěvu u lékaře, za recept a za lůžko v nemocnici, a to 50 až 100 korun na osobu a den. "Mělo by to zabránit nadbytečnému využívání péče," uvedl poslanec Josef Janeček.

Školné na vysokých školách mají doprovázet půjčky a stipendia, k placení nákladů na vzdělání lidovci plánují využít i stavební spoření.

Již na prvním stupni škol se má vyučovat výpočetní technika. Strana také slibuje, že všem rodinám bude dostupný vysokorychlostní internet, a zvažuje i možnost elektronického hlasování ve volbách.

Výraznou částí lidoveckého volebního programu je prorodinná politika. KDU-ČSL slibuje, že bude i daňově podporovat služby péče o děti - rozvoj mateřských center či systému au-pair. Zavedeny mají být "rodinné pasy", které zajistí rodinám slevy při cestování, návštěvě kulturních či sportovních akcí i nákupech.

Strana tvrdí, že by mělo vzniknout nové ministerstvo pro rodinu.

Mít děti se má podle lidovců vyplatit i díky nižším odvodům na sociální pojištění. Místo současných 28 procent by stát od lidí dostával na výplatu penzí 20 procent (minus jedno procento za dítě), zbylých osm by lidé měli využít na povinné penzijní připojištění.

Pro recidivisty lidovci opět navrhují doživotí za třetí trestný čin, postup známý pod heslem "třikrát a dost". Lidé odsouzení za ekonomickou kriminalitu by měli povinně přiznávat majetek. Když neprokážou, kde na něj vzali, bude jim zabaven.

Výrazně se mají snížit přímé daně, a to všem skupinám lidí. Například nejvyšší sazba daně z příjmu fyzických osob má klesnout z 32 procent na 25 procent. Firmám chtějí lidovci snížit daně do roku 2010 ze současných 24 na 19 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy