Lidé budou volit znovu, obvody pro Senát se mění

Martina Macková
6. 7. 2008 19:15
Koalice prosadila změny o jeden hlas
Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance.
Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jste si jisti, že budete letos volit svého senátora nebo senátorku? Raději se zeptejte. Obvody se mění, vše je jinak.

Poslanci na poslední schůzi schválili zákon, který mění mapu vyznačující obvody jednotlivých senátorů. Tisíce voličů se tak ocitnou v situaci, že svého senátora zvolili loni a letos budou volit dalšího, v jiném obvodě.

Zákon to ale žádá. Obvody se upravovaly naposled loni v lednu.

Čtěte také: ČSSD poráží ODS o deset procent

Musíme to upravit

Normu navrhlo ministerstvo vnitra a ministr Ivan Langer si myslel, že bude mít jednoduchou práci. Vždyť zákon říká, že se obvody jednoduše musí upravit, pokud se v nich změní počet obyvatel. Ale nebylo to tak jednoduché.

Opozice se postavila proti. Je totiž jen tři měsíce do voleb. "Ve všech demokratických zemích je složení volebních obvodů základní politická záležitost," uvedl poslanec Stanislav Křeček (ČSSD).

Už dnes je jasné, že ČSSD bude chtít využít příznivých volebních průzkumů. Ty jí dávají až desetiprocentní náskok před vládnoucí ODS. A po menším zisku v minulých bojích o Senát, který dnes ovládají politici ODS, chce nejsilnější opoziční strana získat.

ČSSD ve sněmovně
ČSSD ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Předkládat tento návrh zákona ve chvíli, kdy proběhly již nominační konference různých politických stran, které budou muset proběhnout znovu, pokud změníte ten volební obvod, tak mi to připadá minimálně politicky neprozíravé," míní poslanec Milan Urban (ČSSD).

Modrá se míchá do oranžové

ČSSD proto hlasitě kritizovala, že ministr za ODS nenavrhl upravit pouze obvody, kde počet voličů klesl nebo překročil danou hranici, ale také další, kde vlastně žádné změny nebyly.

Infobox

Co říká zákon:

  • Pokud v roce, ve kterém se konají volby, dojde k poklesu osob pod zákonem stanovenou mez, nebo naopak ke zvýšení počtu obyvatel nad zákonnou stanovenou mez, se v důsledku těchto změn volebních obvodů novelou upravuje vymezení volebních obvodů sousedících. Nynější změna je reakcí na změny ve vymezení území některých okresů, k nimž došlo od 1. ledna 2007, kdy nabyla účinnosti vyhláška 513/2006. Úprava rovněž zpřesňuje vymezení některých volebních obvodů.

Podle opozice se vláda rozhodla změnit 27 volebních okrsků, přitom z toho pouze 5 nesplňuje normu.

Nejvíce opozici vadilo, že se mají měnit obvody ve Středočeském kraji.

Například ministr navrhl změnit obvody Beroun (Beroun a Praha-západ) a Benešov (Benešov a Praha-východ), kde se zvýšil počet obyvatel.

"Jsou to bývalí pražští voliči a navíc tady se nekonají letos volby. I když se zvýšil počet o 5 tisíc, vy převádíte 10 tisíc voličů do obvodu Příbram. Jsou to shodou okolností voliči z Prahy-západ, kde jsou velké preference ODS. Stejně převádíte voliče z obvodu Benešov do obvodu Kolín, kde má ČSSD senátora. Snažíte se rozmělnit voličskou mapu a politické rozložení v těchto obvodech," řekl Richard Dolejš (ČSSD).

"My nechceme, aby se nám tady volební geometrie měnila podle toho, kdo vládne, kdo má většinu v parlamentu," řekl Jeroným Tejc (ČSSD). "Když se podívám na některé volební obvody, tak se mi zdá, že tam, kde byla docela hodně oranžová, že tam přimícháváte modrou," dodal Urban.

"Existuje také něco, čemu se říká gerrymandering, to znamená, že se provádějí změny volebních obvodů tak, aby to usnadnilo vítězství určitých politických stran," dodal Zdeněk Jičínský (ČSSD).

Opozice se nakonec pokusila neúspěšně zabránit změně u pěti obvodů. Koalice nakonec o jediný hlas zákon prosadila. Nyní ho posoudí Senát, kde má ale většinu hlasů ODS. Podle nové mapy se bude volit už letos na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy