ČSSD poráží ODS o 10 procent. Lidovci na hraně zvolení

mch
18. 6. 2008 12:03
ODS ztrácí skoro deset procent
Z vítězství ve volbách by se opět těšil Jiří Paroubek. Z volebních průzkumů zase vychází občanští demokraté jako poražení.
Z vítězství ve volbách by se opět těšil Jiří Paroubek. Z volebních průzkumů zase vychází občanští demokraté jako poražení. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud by se příští týden konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhráli by je sociální demokraté. ODS by porazili o devět a půl procenta.

Vyplývá to ze zatím poslední sondáže Centra pro výzkum veřejného mínění, kterého se na začátku června zúčastnilo 1051 lidí nad patnáct let.

Nejsilnější opoziční strana by získala 37 procent hlasů, občanští demokraté 27 a půl procenta.

Nejinak tomu bylo při minulém výzkumu. Největší podporu získala od voličů ČSSD - 38 procent, ODS vyjádřilo sympatie 26 a půl procent dotázaných.

Lidovci kousek na pěti procenty

Lidovci by se nad pětiprocentní hranici - tedy na hranici volitelnosti, dostali těsně. KDU-ČSL by volilo 7,5 procenta lidí, zelení jsou na tom o tři procenta lépe.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Paroubka
A tak máme svobodu slova…

Komunisté se těší podpoře 15,5 procent respondentů. Oproti minulému výzkumu si o půl procenta pohoršili.

Podle stranických preferencí, které představují aktuální rozložení sympatií ke stranám, by ČSSD dostala 26 procent, ODS 19,5 procenta hlasů, komunisté 11 procent, zelení 7,5 a lidovci 5,5 procenta hlasů.

Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany.
Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Stranické preference narozdíl od volebního modelu zahrnují i názor ne zcela přesvědčených respondentů, či lidí, kteří jsou rozhodnuti k volbám nejít.

Stranické preference zkoumala i agentura STEM. Z tohoto výzkumu vyplývá, že ČSSD by získala 33, 7 procentních bodů, ODS je druhá  - s odstupem takřka 10 procentních bodů. Podle STEM by propadli lidovci, ti by získali 4 a půl procenta hlasů. Zelení z této sondáže vyšli lépe - jejich podpora se pohybuje okolo 8 procent.

Přesto lze podle agentury vysledovat jednu věc. Strana zelených vykázala dílčí pokles podpory, podstatnější však může být to, že její podpora slábne a stává se značně nejistou.

Čtěte více: Podpora zelených a lidovců je na hranici volitelnosti

Současná koalice by ztratila většinu

Na základě stranických preferencí zveřejněných agenturou STEM, by měla současná vládní koalice jen 86 mandátů. Oproti minulému měsíci je to pokles o 9 mandátů.

Kdyby na základě červnových preferencí vznikla levicová koalice ČSSD a KSČM, měla by 114 mandátů.

Hypotetická koalice ČSSD - SZ - KDU-ČSL by nyní měla 108 mandátů. Většinu 103 mandátů by mohla vytvořit ČSSD i se Stranou zelených.

Volit by nešlo 17 procent lidí

Výzkum CVVM tvrdí, že volit by šlo 63 procent lidí. K volebním urnám by nešlo 30 procent lidí, z toho 17 procent účast rozhodně odmítá.

"Ze získaných dat tedy vyplývá, že deklarovaná volební účast je v současné době o poznání nižší než reálná účast v posledních parlamentních volbách v červnu 2006 (64, 5 procent)," píše se ve výzkumu.

Oproti tomu z výzkumu STEM vyplývá, že voleb se chce podle svého vyjádření zúčastnit 54 % lidí, 17 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto o své účasti je 29 % obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy