Levné léky pojištění hradit nebude, shodla se "koalice"

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 7. 2010 21:40
Poplatek u lékaře zůstane, za pobyt v nemocnici bude 100 kč
Do roka máme vědět, na co máme nárok!
Do roka máme vědět, na co máme nárok! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Budoucí "trojkoalice" ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dokončila poslední programovou kapitolu - zdravotnictví. Jejím základem je, že by zákon měl jasně definovat, na co má pacient nárok z veřejného zdravotního pojištění a na co se bude muset připojistit, nebo si to zaplatit sám.

"Definice nároku by měla být hotova do konce příštího roku," prohlásil premiér a předseda ODS Petr Nečas o kapitole, o které už Aktuálně.cz podrobně psalo. Nárok pacienta pak stanoví zákon.

Poplatky zůstanou - některé se i zvýší

Budoucí koalice se sice shodla, že poplatky za návštěvu lékaře ponechá na 30 korunách, zvedne ale poplatek za pobyt v nemocnici na 100 korun za lůžko a den. Víc chce také regulovat návštěvu u specialisty, pokud ho pacient vyhledá sám bez doporučení svého praktického lékaře.

"Nebude se to týkat všech specialistů, např. nikoli pediatrů nebo gynekologů," dodal Nečas."Tyto podrobnosti - kolik to bude - ještě budou stanoveny. Zatím jsme se shodli na formulaci, že to chceme více regulovat."

ODS, TOP 09 a VV dospěly i ke kompromisu ohledně poplatku za recept: zruší poplatek za každou položku na receptu, pacient zaplatí jen poplatek za recept jako celek. Zároveň ale "levné" léky zdravotní pojištění nepokryje.

"Když to řeknu zjednodušeně: acylpyriny a paraleny nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění," oznámil premiér.

"Chceme ale jeden plně hrazený lék na každou diagnózu," dodal k tomu předseda Věcí veřejných Radek John.

Sociální dopady? Uhlídáme

Premiér Nečas zároveň uklidňoval, že koalice bude dohlížet na sociální dopady - a to s pomocí statistiky rodinných účtů, které kvartálně vydává ČSÚ. Chtěl to tak budoucí ministr zdravotnictví.

"Na výslovnou žádost pana docenta Hegera jsme tam dali závazek, že budeme průběžně vyhodnocovat sociální dopady a rizika," řekl ¨k tomu Nečas.

Zvýšením některých poplatků, vyjmutím levných léků z hrazeného zdravotního pojištění i připlácením za to, na co pacient nemá automaticky nárok, fakticky prosadila svůj pohled na zdravotnictví nejvíc TOP 09.

Koaliční dohoda spěje do finále

Koalice tímto uzavřela programovou část dohody. "Teď musíme doladit mechanismy koaliční spolupráce, tedy mechanismy hlasování a podobně," řekl Petr Nečas. Koaliční smlouva musí být hotová do pátku.

"Přes víkend jede referendum našich véčkařů, jak jsme dojednali naše programové priority," oznámil Radek John. Pokud by "véčkaři" smlouvu neschválili, VV by do vlády nevstoupily. "Referendum končí v neděli o půlnoci," dodal John.

Dohodu budou schvalovat i grémia ODS a TOP 09. V úterý se pak vládu Petra Nečase chystá jmenovat prezident Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy