Langer si povídá s Nečasem: Má šanci, ale jen jednu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 11. 2012 7:00
Nebál bych se předčasných voleb, říká bývalý místopředseda Langer před kongresem ODS
Žlutá, nebo už červená karta pro ODS?
Žlutá, nebo už červená karta pro ODS? | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nechcete-li být směšní, zvolte Petra Nečase hned v prvním kole předsedou strany, radí delegátům víkendového kongresu ODS její někdejší místopředseda, poslanec a ministr Ivan Langer.

"Výsledkem kongresu nemůže být to, že na sebe po prvním kole volby předsedy budeme koukat, že jsme předsedu nezvolili a budeme jeden druhého vyzývat: Franto nebo Lojzo, zvedni to," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Jinými slovy - bývalý místopředseda strany a ministr vnitra v Topolánkově vládě je si vědom, co by nejspíš následovalo v případě, že Petr Nečas nedostane hned napoprvé v tajné volbě dost hlasů.

"Tentokrát bude záležet více než kdy jindy na tom, zda uchazeč o předsednickou funkci bude schopen přesvědčit delegáty," přidává Langer v podstatě i varování Petru Nečasovi.

Ivana Langera (tehdy krajského lídra) sice poslali voliči v roce 2010 preferenčními hlasy mimo sněmovnu a tím de facto i mimo vedení strany, přesto si nynější předseda správní rady soukromé vysoké školy CEVRO udržuje ve vedení ODS kontakty.

"S Petrem Nečasem si příležitostně povídám, ale nejsem jeho poradcem," říká k tomu Langer.

A.cz: Souhlasíte s vysvětlením vedení ODS: výsledek v krajských volbách je normální, je to dané vládnutím v půlce volebního období?

Nedá se říct: vůbec nic se neděje. Ale je to výsledek za celostátní politiku a lidé hlasovali nohama. Problém je, že často lidé nerozumí vládní politice.

A.cz: A není právě tohle chyba vlády?

Vládnutí znamená zvládnout dvě složky. Obsah - a já si nemyslím, že by reformy nebyly správné -, ale také formu. Musíte vysvětlit a obhájit svou politiku. A buď jsme schopni vládní politiku učinit srozumitelnější, že to nebude jen opakování: "reformy, reformy, reformy", nebo nejsme. Protože reformy jsou jenom cesta a prostředek k nějakému cíli.

Situace je kritická, nikoliv však zoufalá

Nečas a Topolánek? Úplně jiné osobnosti...
Nečas a Topolánek? Úplně jiné osobnosti... | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Může teď podle vás ODS udělat něco, aby zvrátila trend padající podpory voličů?

Já tu situaci hodnotím jako kritickou, nikoliv však zcela zoufalou. Vycházím z toho, že na jedné straně máme za sebou nejhorší volební výsledek v historii ODS v krajských volbách. Na druhé straně jako člověk, který se dlouhodobě od roku 2009 zabývá průzkumy veřejného mínění, vím, že volební preference dlouhodobě oscilují kolem 20 procent.

A my musíme teď zjistit, jestli to, co se odehrálo, bylo jen hlasování nohama, že voliči nepřišli. Že to byla jen žlutá karta, varování pro ODS: my vám nerozumíme, jsme na vás naštvaní, a buď se změníte a potom znovu přijdeme. Anebo jestli jsme je ztratili natrvalo.

A.cz: Vy sám pro sebe si to vysvětlujete prvním, nebo druhým způsobem?

Věřím, že ODS má co nabídnout a že to nebyla od voličů ona červená karta. Myslím si, že klíč k nalezení úspěchu a optimálního řešení spočívá v tom, když si vydefinujete tři základní parametry: zda čas pracuje pro ODS, nebo proti ODS, druhý je obsah vládní politiky, její vnímání, zda jsme schopni ji změnit, nebo nejsme. A třetí je standardnost našeho jednání, jestli jsme schopni se chovat jako racionální, rozumně uvažující, standardní politická strana na kongresu.

Musíme změnit naši politiku

A.cz: A jak je na tom podle vás teď ODS?

Pokud dokážeme nějakou redefinici vládní politiky a přesvědčit o ní také koaliční partnery, potom čas může pracovat pro nás. Pokud nevěříme, že jsme toho schopni, potom čas pracuje proti nám. A pak lepší než pokračování této formy vládnutí na současném parlamentním půdorysu je říci: takhle to dál nejde, pojďme k předčasným volbám a pojďme znovu rozdat karty.

A.cz: Na místě Petra Nečase byste si vybral první, nebo druhou možnost?

Na místě Petra Nečase bych řekl: jsem si vědom toho, co se nám povedlo a co se nám nepovedlo, současně říkám - tady je moje představa, jak má vypadat politika ODS, politika vlády do června 2014, dejte mi k tomu důvěru a mandát, já se o tom pokusím přesvědčit své koaliční partnery. Pokud se to podaří, potom pojďme vládnout v nové podobě, v nové formě. Pokud se mi to nepodaří, dejte mi rovnou mandát k tomu, abychom šli do předčasných voleb.

A.cz: Problém ale může být širší: už sněmovní volby znamenaly v roce 2010 historické minimum, teď v senátních volbách získala ODS jen 4 senátory, krajské volby byly historickým debaklem. Není to faktický soumrak ODS?

Já pořád věřím v sílu ODS, protože politická strana stojí na čtyřech základních pilířích: ideje, její program, to jsou lidé, kteří ten program obhajují, to je organizační struktura, na níž strana stojí, a je to práce s těmi lidmi a jejich vzdělávání. A všechny tato čtyři atributy ODS má a na nich se dá stavět.

Grémium ODS předsedovi nepomáhá

A.cz: Tak proč se vám to nedaří?

Vedle obsahu politiky je nutné také zvládnout formu. To znamená, že můžete být přesvědčen o své pravdě, ale pokud nepřesvědčíte správnými komunikačními prostředky o té vaší pravdě dostatek lidí, nemáte šanci uspět.

A.cz: A není právě to - komunikace - problém současného vedení ODS včetně Petra Nečase?

Nechci působit v roli soudce. Nicméně dlouhodobě jsem upozorňoval, že nové grémium neplní funkci, jakou by mělo. V mnoha případech v tom nechává svého předsedu úplně samotného. Teď je období skládání účtů, nechť každý řekne, co za uplynulé dva roky udělal, a obhájí, nebo neobhájí svoji pozici. Můžeme se přít, co dělat, ale musíme mít jasnou představu, kam chceme jít.

A.cz: Takže vy byste preferoval ponechat předsedu a obměnit vedení kolem něj?

Kouzlo politické strany je v tom, že lídr nemá nic navěky.

Ale věřím, že na kongresu přes ten šok, který jsme zažili, zvítězí v té naštvanosti racionální úvaha, že budeme schopni změnit fungování ODS dovnitř strany. Řada členů strany, která je lídrem vládní koalice, ani neví, proč se některé věci dělají, ani netuší, že se něco dělá. Takže zlepšit vnitrostranickou komunikaci, což je klišé, ale platí. Že strana bude řízena jako normální firma. A že toto povede k restartu nebo většímu „drajvu" ODS také ve veřejném působení, včetně vlády.

Politik může být oblíbený, může být neoblíbený. Ale nesmí být směšný. A pro politickou stranu to platí stejně tak. Nemůžeme mít ambici oslovovat voliče a být jako strana směšní.

A.cz: V jakém případě by podle vás byla ODS směšná?

Myslím, že nemůže být výsledkem kongresu to, že na sebe po prvním kole volby předsedy budeme koukat, že jsme předsedu nezvolili a budeme jeden druhého vyzývat: Franto nebo Lojzo, zvedni to. V tu chvíli budeme směšní a trapní.

To ale neznamená, že by k tomu Petr Nečas jako každý, kdo obhajuje mandát, neměl přistoupit zodpovědně. Sám by se měl ohlédnout a říct: tohle se mi povedlo, tohle se mi nepovedlo. A teď před vás předstupuji a říkám: toto je moje vize, toto je můj cíl. A buď mi věříte, že znám cíl a cestu, a podpoříte mě, nebo mi důvěru nedáte. Musí v tom být i sebezpytování, nakolik v té funkci, kterou obhajuje, obstál.

A.cz: Znáte Mirka Topolánka. Zkusíte srovnat, jak by se v situaci, ve které teď je Petr Nečas, choval Topolánek?

To je příliš intimní otázka. Nechci a nebudu soudcem nad jinými. Oba jsou úplně jiné osobnosti a bylo by laciné říkat, tenhle je takový a druhý onaký.

Moje rada? Nebát se předčasných voleb

Lídr strany to nemá navěky.
Lídr strany to nemá navěky. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Petru Nečasovi jste radil nebo radíte neformálně - probíral s vámi i tuto situaci?

Nejsem v politice, nežiji z politiky. Žiji s politikou. Nemam funkci, o niž bych se měl bát, a proto s ním - ale i s ostatními - mohu mluvit jako svobodný člověk zcela otevřeně. Takže s Petrem Nečasem si příležitostně povídám, ale nejsem jeho poradcem.

A.cz: Pokud jste s ním o této situaci mluvil, co jste mu poradil - nebo co byste mu poradil?

Poradil bych mu nebát se předčasných voleb. Protože kdo se bojí, už ztrácí výhodu při politických jednáních. Poradil bych mu zvážit, zda převažují výhody dalšího vládnutí s těmito koaličními partnery, nebo už nemá smysl v této sestavě a v této situaci pokračovat.

A.cz: Jen odhad: budete mít jako člen ODS po víkendovém kongresu stejného předsedu?

Tentokrát bude záležet více než kdy jindy na tom, zda uchazeč o předsednickou funkci bude schopen přesvědčit delegáty. Mluvit přesvědčivě s planoucím srdcem, ale zároveň chladnou hlavou.

A.cz: Takže strhnout delegáty?

Přesvědčit je, chcete-li strhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy