Kuřácký zákon je přepsaný, absolutní zákaz v něm není

Martina Macková
9. 4. 2008 11:14
Tvrdší pravidla předloží politici až při hlasování
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bude to kompromis, který schválí politici ze všech stran. A jestli se kouření nakonec úplně zakáže? To se uvidí.

Tak to naplánovali autoři novely, která měla zakázat kouření ve všech českých restauracích. Poslanci ho ale těsně před schválením poslali zpět. Argumentovali tím, že obsahuje příliš mnoho změn od původního textu a oni jim nerozumí.

Čtěte také: Kuřáci mají odklad. Odpůrci to přehnali se zákazy

Kompromisy pro všechny

Poslanec Boris Šťastný (ODS) se chce zachovat podobně jako nedávno ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s kontroverzním trestním zákoníkem. Nechá v zákoně jen bezproblémový základ, na kterém se domluví většina zákonodárců a sporné body vyřadí.

"Chceme se pokusit oddělit diskutované návrhy od nekonfliktních. Komplexní návrh pětadvaceti změn je vlastně novým návrhem zákona. Chci nabídnout kolegům na zdravotním výboru, aby se stali spoluautory," řekl Šťastný.

Infobox

Co nový návrh například obsahuje?

  • Nové definice tabákových potřeb a elektronických cigaret a také prodejen, kde se smí prodávat
  • Definici zastávek veřejné dopravy, kde bude zákaz platit
  • Zákaz kouření na všech akcí, kde jsou děti a mládež do 18 let
  • Lepší definice míst, kde se smí a kde nesmí kouřit
  • Možnost zakázat kouření na určitém místě obecní vyhláškou
  • Zákaz výroby a prodeje hraček, které napodobují tvar a vzhled alkoholických nápojů nebo cigaret
  • Zákaz prodeje alkoholu v automatech a prostřednictvím zásilkových služeb
  • Přesné rozdělení kompetencí kontrolních orgánů
  • Vyšší pokuty a zákaz činnosti pro provozovatele, který zákon poruší

Základním kamenem úrazu zákona se nakonec stal absolutní zákaz kouření v restauracích, který navrhli a podpořili poslanci zdravotního výboru. Ten se ale v kompletně přepsaném zákoně nyní neobjeví.

Zmizelo z něj například také sporné značení provozoven, o které se politici dohadovali kvůli velikosti, značení i povinnosti vyvěsit třeba na taxi. Nově se ale objevuje definice autobusových zastávek jako prostoru, kde by měl zákaz platit.

Poslanec Šťastný chce dát nové podobě zákona čas. "Poslanci by se k němu měli vyjádřit, jejich připomínky projednáme, zapracujeme. Bude to kompromis, který by měla podpořit většina," dodal.

Zákaz? Až na plénu

Bude se tedy v českých hospodách nakonec dál kouřit?

Zákon to nyní neřeší, autoři ale chtějí o striktním zásahu rozhodnout přímým hlasováním na plénu sněmovny. Navrhovat to budou až před konečným hlasováním. Stejně jako případné smířlivější zákazy.

Čtěte také: Zákaz kouření v restauracích? Většina Čechů je pro

"Rozhodne se až hlasováním a bude to tak jednodušší a přehlednější. I kdyby neprošel žádný z návrhů, zůstane to tak, jak je to dnes. Ale zákaz teď naposled už přijali i Turecko a Mexiko, Slovákům leží v parlamentu," říká Šťastný.

Foto: Aktuálně.cz

"Já jsem pro absolutní zákaz kouření," zopakoval dnes na jednání podvýboru poslanec Kosta Dimitrov (ČSSD). Poslankyně Jana Rybínová (ODS) zase míní, že by měl parlament podpořit kompromisní model.

"Já si myslím, že by se měl rozhodnout provozovatel restaurace, jestli bude nekuřácká nebo ne. Musí být ale jasně označeno, která restaurace je jaká. Jen tak to bude svobodná volba pro majitele a zároveň pro návštěvníky, kteří si mohou zvolit, kam půjdou," soudí Rybínová.

 

Právě se děje

Další zprávy