Kubera na Hrad, chtěla ODS. Jsem soudný, odmítl senátor

Martina Machová Martina Machová
25. 4. 2012 16:54
ODS rozhodne mezi Evženem Tošenovským a Přemyslem Sobotkou
Jaroslav Kubera v Teplicích na mítinku své politické konkurence.
Jaroslav Kubera v Teplicích na mítinku své politické konkurence. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Teplice - Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka s europoslancem Evženem Tošenovským mohli mít třetího souputníka v souboji o kandidáta občanských demokratů na Hrad.

Stejně jako v případě Miroslavy Němcové ovšem z kandidatury sešlo dříve, než jej straníci stihli do vnitrostranických primárek přihlásit.

Řeč je o doyenovi horní komory parlamentu a dlouholetém úspěšném primátorovi Teplic Jaroslavu Kuberovi. Toho chtěli nominovat do stranických primárek jeho spolustraníci ze severních Čech, on však kandidaturu odmítl.

"Termín vypršel v neděli. Ke kandidatuře mne vyzývali z různých oblastí ODS, ne jen ze severních Čech. Řekl jsem ale, že mezi námi musí být lidé, co ještě mají soudnost a odmítl to," potvrdil deníku Aktuálně.cz zprávy o tom, že občanští demokraté o jeho angažmá vážně uvažovali, sám Kubera.

Jako hlavní důvod svého konečného ne pak uvedl, že se sám necítí jako dostatečně silná politická osobnost, aby na prezidentství vážně pomýšlel. "Jsou zde lidé i o tři třídy lepší než já," konstatoval.

Přiznal rovněž, že ihned po odmítnutí jej jeho rozhodnutí zamrzelo. "Byla by to dobrá taškařice, ale to by jen vedlo k dehonestaci této funkce, a já si opravdu myslím, že zde jde o vážnou věc," dodal.

Jaroslava Kubera řekl svým straníků své ne v poslední době již podruhé.

Občanští demokraté v Ústeckém kraji jej totiž chtěli udělat i svým lídrem pro krajské volby. Kubera totiž patří mezi jejich politiky, za kterými se netáhne žádný skandál a navíc opakovaně drtivě vítězí v souboji o teplickou radnici.

Kubera počátkem roku lídrovství odmítl s tím, že se chce soustředit na volby do Senátu, a jedničkou na ústecké kandidátce ODS se stal exprimátor Děčína Vladislav Raška.

 

Právě se děje

Další zprávy