Ústecká ODS hledá pana Čistého. Chce Kuberu, ten odmítl

Martina Machová Martina Machová
16. 1. 2012 22:36
Severočeská ODS se zatím marně snaží najít lídra, který ji zachrání od debaklu v krajských volbách
Teplický senátor a primátor Jaroslav Kubera během kampaně v Teplicích. Za ním stojí jeho rival - někdejší šéf ČSSD na Ústecku, dnes volební manažer LEV21 Petr Benda
Teplický senátor a primátor Jaroslav Kubera během kampaně v Teplicích. Za ním stojí jeho rival - někdejší šéf ČSSD na Ústecku, dnes volební manažer LEV21 Petr Benda | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem/Praha - ODS se v Ústeckém kraji snaží zbavit nálepky "kmotrovské" strany a zabránit debaklu v blížících se krajských volbách. Lídra své kandidátky však zatím hledá marně.

Občanští demokraté zde mají dlouhodobě jednu z nejhorších pověstí v rámci ODS, za kmotry je označil i expředseda strany Mirek Topolánek.

V úterý začne horká fáze stranických primárek, přičemž jedna z mála nadějí ústecké ODS, jež by mohla zachránit severočeskou občanskou demokracii od prohry, řekla svým straníkům konečné ne.

Do čela krajské kandidátky se odmítl postavit populární teplický senátor Jaroslav Kubera, který patří dlouhodobě mezi nejvýraznější tváře ODS a jehož nespornou devizou je, že jej neprovází žádný korupční skandál.

"Nezlomí mne, chci se zaměřit na senátní volby. A navíc, opakovaně jsem tvrdil, že vznik krajů je jedna z největších chyb, tak přeci do kraje nemohu kandidovat," řekl Aktuálně.cz.

Snahu přesvědčit Kuberu, aby kandidoval na hejtmana, potvrdil i předseda regionu Jan Kubata. "Dlouhodobě jsme o tom jednali, bylo to mým záměrem," uvedl. Podle něj měl Kubera podporu i šéfů oblastí.

Koho hodlá postavit do čela kandidátky místo něj, jasno nemá. "Mluví se o více jménech. V tomto týdnu proběhnou oblastní sněmy a příští týden bude jasno," konstatoval.

Exhejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a exprimátorka Chomutova Ivana Řápková jako novopečení poslanci za ODS.
Exhejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a exprimátorka Chomutova Ivana Řápková jako novopečení poslanci za ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Hledání osobnosti a "čisté tváře"

V rámci ODS pak padá nejčastěji jméno někdejšího děčínského primátora Vladislava Rašky. Ten potvrdil, že je připraven účastnit se primárek na lídra v okrese Děčín. Pozici na krajské kandidátce dopředu nechtěl komentovat.

Rašku ovšem provází šrám na pověsti z minulosti. Ještě za vlády Mirka Topolánka totiž děčínské ODS odebraly stranické špičky registraci kvůli účelovým náborům straníků, čímž organizaci zrušily.

Straníci ovšem zmiňují i samotného předsedu regionu a poslance Jana Kubatu nebo chomutovskou exprimátorku a poslankyni Ivanu Řápkovou. Kubata ovšem deníku Aktuálně.cz řekl, že se hodlá dále věnovat své práci ve sněmovně a obhájit chce pouze funkci předsedy ODS v Ústeckém kraji.

Kubera by přitom mohl být pro ODS v Ústeckém kraji doslova spásou.

ODS na 8 procentech

V komunálních volbách v roce 2010 získal v Teplicích 43 procent hlasů, což v přepočtu na mandáty dělalo většinu v teplickém zastupitelstvu. Ve stejném roce během parlamentních voleb získala ODS v Ústeckém kraji 17 procent hlasů.

Podle informací Aktuálně.cz navíc v posledním průzkumu veřejného mínění zadaném přímo ODS vyšla tamním straníkům podpora necelých 8 procent. Sám Kubata hovoří o 13 až 14 procentech, oslovení straníci ovšem potvrzují údaj zjištěný Aktuálně.cz.

Pro porovnání, při posledních krajských volbách v roce 2008 utrpěla ODS v Ústeckém kraji porážku, když získala pouhých 20,6 procenta hlasů. V roce 2004 to bylo 36 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy