Krach nehrozí kultuře, ale letenské chobotnici

Petr Holub
18. 6. 2007 16:00
Ministr kultury žádá více peněz do resortu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejnovější škrty, které v návrhu státního rozpočtu připravil ministr financí Miroslav Kalousek, staví jeho kolegu z vlády, ministra kultury Václava Jehličku před nutnost volby: buď zastavit projekt Národní knihovny v Praze na Letné, nebo škrtat v ostatních výdajích, tedy přiškrtit dotace na kulturu a na památky v regionech.

Ministr Jehlička už také proto lobbuje za vyšší rozpočet.

I když v neděli pohrozil v televizi Prima rezignací (více ZDE), protože - jak prohlásil - nechce asistovat u likvidace české kultury, nevymyká se jeho stížnost běžnému postupu ministrů, kteří chtějí s podporou veřejnosti zvětšit svůj rozpočet.

Jedlička si stěžuje, že namísto letošních 7,9 miliardy korun mu rozpočtový rámec od ministra financí Miroslava Kalouska dovoluje utratit o 1,2 miliardy méně. Přesto bude mít o 350 milionů víc, než dostali jeho předchůdci loni. Krach státem podporované kultury tedy nehrozí.

Nebude na poklady

Už dnes se dá dokonce předpovědět, že kultura nakonec dostane od státu víc, než 6,7 miliardy. Při schvalování rozpočtu ve sněmovně posílají poslanci mimořádné dotace na opravy kostelů a kulturních domů ve svých volebních obvodech. Pokud se tato praxe "porcování medvěda" nezruší, dostane kultura podle ministerstva financí jako v minulých letech dalších 350 milionů.

Do letošních výdajů ministerstva se počítá také necelých 400 milionů z fondů Evropské unie. Ty se zpravidla utrácejí za údržbu národních kulturních památek. Pokud bude resort v tomto směru i letos stejně úspěšný, bude moci utratit 7,3 miliardy.

Chybí tedy proti letošku 500 milionů. Jde o peníze, kterými se rozjely mimořádné investiční akce pod názvem "péče o národní poklady". Z toho 420 milionů jde na přípravu stavby nové budovy Státní knihovny na Letenské pláni, populární chobotnice. Zbytek mohou utratit manažeři Národního divadla a Národního muzea.

Nesplněný slib vlády

Kromě toho, že nechce platit mimořádné akce, tedy ministr financí Miroslav Kalousek do kulturního rozpočtu nijak výrazně nezasahuje. Sníží jen o 63 milionů náklady na platy ministerských úředníků a památkářů, tedy úplně stejně jako v ostatních resortech.

Naopak zvýší výdaje na platy duchovních. Tím ovšem jen napraví nespravedlnost letošního rozpočtu, který naopak mzdy pro duchovní snižoval.

Přesto mohou kolegové proti Jedličkovým požadavkům jen těžko něco namítat.

"Vláda prosadí zvýšení podílu výdajů státního rozpočtu na podporu kultury postupně až na 1 % státního rozpočtu," stojí doslova v programovém prohlášení Topolánkova kabinetu. Roční rozpočet státní kultury by se tedy měl spíše blížit k deseti miliardám, než aby se od této částky vzdaloval.

Ministr kultury Václav Jehlička
Ministr kultury Václav Jehlička | Foto: Ondřej Besperát

První byla Kuchtová

Už minulý čtvrtek se ozvala ministryně školství Dana Kuchtová které Kalousek škrtl v rozpočtu na příští rok 1,4 miliardy.
Také ona si stěžovala, že vláda neplní svůj program a fakticky snižuje podporu vysokých škol. "Příjmy vysokých škol nestačí na pokrytí nákladů vyvolaných vyššími výkony. S vysokou pravděpodobností skončí hospodaření všech veřejných vysokých škol ztrátou," sdělila novinářům.

I v jejím případě ovšem Kalousek vlastně jen nechce platit akce rozjeté předchozími vládami. Kuchtová upozornila, že v posledních čtyřech letech dramaticky vyrostl počet studentů univerzit. I kdyby Topolánkův kabinet už dále nechtěl počet přijatých zvyšovat, bude muset ve vyšších ročnících stejně platit ty, kteří byli navíc přijati za minulých vlád.

Podle výpočtů ministerstva školství tak budou letos univerzity dostávat na studenta 72 tisíc, o pár stovek méně, než loni. V příštím roce to však už bude jen 65 tisíc.

Jak stát platí kulturu(výdaje ministerstva kultury v milionech korun)

Rozpočet na rok 2006 2007 2008
Výdaje celkem 6 357 7 909 6 700
Z toho:
Provoz státních divadel, muzeí, knihoven, zámků 2 748 2 919
Investice do státních divadel, muzeí, knihoven, zámků    465 1 560
Podpora církví   1 357  1 303
Ochrana památek    786    702
Provoz nestátních divadel, muzeí, knihoven     434    491
Provoz ministerstva     202   234
Provoz kulturních domů       201    220
Výzkum        93      96
Podpora menšinové kultury       40      40

Zdroj: Ministerstvo financí

 

Právě se děje

Další zprávy