Konopí pro nemocné dostalo od poslanců zelenou

Jakub Novák
8. 6. 2012 12:50
Nejde o legalizaci, ale zpřístupnění rostliny těžce nemocným
Foto: Policie ČR

Praha - Těžce nemocní by mohli mít již zanedlouho přístup k léčebnému konopí. A to bez postihu, který jim za současné legislativy hrozí.

Poslanci totiž na pátečním jednání schválili v prvním čtení novelu zákona o léčivech. Nyní ho dostanou na stůl zdravotnický a zemědělský výbor.

"Není správné, existuje-li možnost pomoci těžce nemocným lidem, tak před ní zavřít oči a bavit se o tom, jestli ji jim máme nabídnout, nebo ne," řekla v úvodu k projednávání tohoto zákona jeho předkladatelka Miroslava Němcová (ODS).

Novela tohoto zákona našla vzácnou shodu napříč sněmovnou.

Tato novela si klade pět základních cílů - zpřístupnění konopí pro léčbu pro pacienty trpícími závažnými a většinou nevyléčitelnými onemocněními.

Kromě toho by měl návrh zamezit zneužití konopí pro jakékoliv jiné než léčebné nebo vědecké účely, dosáhnout souladu českého práva s mezinárodními úmluvami a umožnit dovoz a pěstování konopí v Česku.

Úleva těžce nemocným

Konopí by podle předloženého návrhu mělo být určeno pacientům trpícím chronickými a neztišitelnými bolestmi, například v případě křečí, spasticity, onkologických bolestí či u pacientů po onemocnění pásovým oparem a dalších onemocněních.

Přístup by k němu měli mít i pacienti trpící například Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou či lidé trpící nechutenstvím po chemoterapii, nebo v důsledku HIV/AIDS - a to není ještě celý seznam.

S návrhem vyslovilo souhlas mimo jiné i ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím svého šéfa Leoše Hegera (TOP 09).

V pracovním týmu, který tento návrh připravoval, se sešlo mnoho odborníků z praxe - jejím šéfem byl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, místopředsedou potom protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Kromě nich na návrhu pracovali ještě profesor Jaroslav Blahoš a zástupci všech dotčených institucí.

Oprávněná kritika novely, nebo obhajoba farmaceutických firem?

Proti novele se ve sněmovně vyslovil třeba Boris Šťastný (ODS).

"Cítím povinnost uvést názor, který sdílí více lidí - jde o flagrantní průlom lékového zákona a principu, na kterém stavíme naši lékovou politiku - ten princip říká, že pokud známe nějakou léčivou látku, tak se snažíme tuto léčivou látku dostat do systému tak, že ji převedeme do lékové formy," řekl Šťastný.

"V případě cannabinoidů takové léky existují," dodává.

Policie objevila pěstírnu konopí v Luštěnicích

Registrovaných léků je však málo a jsou drahé. Jediným v České republice dosud registrovaným hromadně vyráběným léčivým přípravkem na bázi konopí je Sativex.

Jehož cena však představuje pro většinu pacientů nepřekonatelnou bariéru - podle důvodové zprávy k novele vyjde jedno balení pro léčbu v délce cca 10 dní na přibližně 12,5 tisíce korun - měsíční náklady by se tedy pohybovaly kolem 38 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy