Končím, řekl Paroubkův muž. Straníci slavili šampaňským

Martina Machová Martina Machová
16. 1. 2011 0:10
Reportáž z konference ČSSD v Ústeckém kraji
Předsedající krajské konference ČSSD v Jirkově. Zleva Josef Tancoš, Petr Benda, Jana Vaňhová a Jaroslav Foldyna
Předsedající krajské konference ČSSD v Jirkově. Zleva Josef Tancoš, Petr Benda, Jana Vaňhová a Jaroslav Foldyna | Foto: Martina Machová

Jirkov na Chomutovsku - Měl to být jeden z nejtěžších a nejdramatičtějších soubojů před březnovým sjezdem ČSSD, místo toho jej delegáti ústecké krajské konference v Jirkově na Chomutovsku hodnotili spíše jako selanku či přátelské posezení.

Severočeská stranická buňka, proslavená svými "ostrými hochy", se zde chystala svrhnout svého dlouholetého předsedu, kontroverzního politika a podnikatele Petra Bendu.

Že si tentokrát Bendova opozice byla svou převahou jistá, bylo znát na delegátech již před zahájením samotné konference. Jindy emočně vypjatou atmosféru, kdy křik z jednání se rozléhá až na ulici, vystřídaly úsměvy.

"Jsme demokratická strana, volba je tajná, nejde tedy říci, že to máme spočítané," odpovídá pobaveně na dotazy Aktuálně.cz  jeden z delegátů vyhlížejících před kulturním domem v Jirkově hlavní postavy konference - Jiřího Paroubka a Petra Bendu. 

"Atmosféra je ale myslím jasná," poznamenal.

A klid a úsměv ve tváři se s viditelným úsilím snažil po celou dobu konference zachovat i Petr Benda. Mezi jasně rozhodnuté straníky přijel se zpožděním a sám, tedy bez svého přítele a expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Nově zvolený šéf severočeské ČSSD Arno Fišera
Nově zvolený šéf severočeské ČSSD Arno Fišera | Foto: Martina Machová

Slaví se, Benda končí

Záhy na to delegátům oznámil, že dobrovolně v čele nejsilnější krajské organizace v rámci ČSSD končí.

V tu chvíli si sociální demokraté v kuloárech začali objednávat šampaňské. "Spravedlnost existuje," ulevila si jedna z místních političek. "Řekl, že končí, a že bude podporovat Arna (Bendův kritik a protikandidát na předsedu severočeské ČSSD, pozn. red.) na předsedu. Až jsem uronil slzu," potvrzoval informace ze sálu další z delegátů.

Informaci následně potvrdil i vlivný člen chomutovské ČSSD Roman Houska, který konferenci v Jirkově organizoval. "Teď budete psát, že jsem tu nejhorší já, viďte," obracel se v dobrém rozmaru k novinářům.

Benda později své rozhodnutí vysvětloval, že se rozhodl jít ve stopách bývalého předsedy celé ČSSD, který po květnových volbách rezignoval.

"Byl jsem vnímán jako člověk Jiřího Paroubka, mám na spoustu věcí stejné názory jako on a tak když Jiří Paroubek dokázal udělat ten gentlemanský a fér krok v květnu 2010, tak teď přichází řada na mně," odůvodňoval odchod z funkce. Odmítl přitom, že by odcházel kvůli kauzám, které jsou s jeho jménem spojeny.

Novinářům tvrdil, že se tak rozhodl již před několika týdny, jen to s nikým nekomunikoval. Jiří Paroubek přitom ještě v pátek tvrdil, že za Bendou stojí.

Delegáti na krajské konferenci ústecké ČSSD v Jirkově
Delegáti na krajské konferenci ústecké ČSSD v Jirkově | Foto: Martina Machová
 

Paroubek jen blogoval

Paroubek rovněž avizoval, že do Jirkova přijede, delegáti se jej ale nedočkali. 

"Nepřijel z osobních a rodinných důvodů, čemuž plně rozumím," omlouval ho Benda. Kuloáry ovšem zněl jasný odsudek - dostal ze severočechů strach.

Během dne pak Paroubek označil nově zvoleného předsedu ústecké ČSSD Arna Fišeru a děčínského poslance nominovaného na místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu za "křiváky", kteří donáší novinářům.

Benda se ke svým spolustraníkům vyjadřovat nechtěl. "Ať ukážou, co umí," řekl jen.

Od rána si konferenci viditelně užíval i Bendův protikandidát, předseda ČSSD v ústeckém okrese a krajský náměstek Arno Fišera. "Jsem zlý muž," smál se do objektivů.

Už žádné Palermo a gauneři

Bývalý Bendův krajský místopředseda rezignoval na protest neřešení účelových náborům nových straníků loni v červnu. V sociální demokracii totiž platí pravidlo, čím více hlasů, tím větší vliv. Někteří straničtí bossové si ovšem pravidlo vyložili po svém a začaly nové straníky "nakupovat".

Benda byl označován jako jeden z nich. Sám obdobná nařčení odmítal. 

"Musíme se odstřihnout od článků typu Palermo na severu a gauneři. Skutečně musíme dávat na kandidátky lidi, kteří něco dokázali a kteří něco umí, musíme všech sedm okresů zapojit do politické práce bez těchto podivných živlů," vyjmenovával body své vize napravení pošramocené pověsti místní ČSSD Fišera.

"Musíme z naší organizace udělat normální, jako je například na severní Moravě. V současnosti nás ani zbytek ČSSD nebere," komentoval stav severočeské sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy