Komunistům na ruku nejdu, bránil se Schwippel online

Domácí Domácí
25. 3. 2009 11:44
Hostem Aktuálně.cz byl někdejší koaliční poslanec
Jan Schwippel čte důvody, proč vládu nepodpoří. Co řekl, to splnil.
Jan Schwippel čte důvody, proč vládu nepodpoří. Co řekl, to splnil. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda Mirka Topolánka v úterý večer padla. Během hlasování, které vyvolala opozice, ji potopili čtyři poslanci koaličního tábora.

Jedním z nich byl Jan Schwippel, který se do sněmovny dostal na kandidátce ODS. Od loňského podzimu ale nebyl členem jejího poslaneckého klubu - vystoupil kvůli takzvané kauze Morava.

V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz odmítl, že by zradil voliče. "Voliče zradil především Mirek Topolánek, který s nimi uzavřel Smlouvu, z níž nebylo téměř nic naplněno," bránil se jednomu z dotazů.

Čtenáře rozdělil na dvě skupiny - ty, kteří mu děkovali, a ty, kteří ho naopak zatracovali. "Tato vláda nemá mou důvěru, a to byla ta otázka, na kterou jsem odpovídal," vysvětlil.

Odmítl i výtky, že nyní otevřel cestu k moci KSČM. "Jsem přesvědčen, že riziko komunistů jsem nezvýšil," napsal s tím, že jim "nejde na ruku".

Vše má nyní v rukou prezident Václav Klaus. Schwippel během rozhovoru několikrát zopakoval, že hlava státu má jeho plnou podporu. "Věřím, že vláda, jejíž sestavení bude moderovat prezident Václav Klaus, bude lepší protikrizovou vládou," dodal. "Existují precedenty z minulosti, že v žádném případě neumožní vládu, na níž by měli komunisté jakýkoliv vliv."

Co dalšího řekl? Všechny odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 25. 03. | 10:32Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den. Jakou úlohu ve Vašem rozhodování hrálo politické zasahování do práce policie, státních zástupců a justice v kauzách Čunek a Wolf?

Jan Schwippel: Jistě to sehrálo významnou roli. Těch nestandardních postupů a zásahů do kauz bylo na můj vkus až příliš mnoho.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:33Autor: jonáš

Otázka: dobrý den, chystáte se do úřednické vlády?

Jan Schwippel: Určitě nikoliv. Všechno je teď v rukou pana prezidenta, kterému plně důvěřuji.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:33Autor: jan

Otázka: Dobrý den, co Vás vedlo ke zradě svých voličů, kterým jste sliboval plnění reformního programu, hodláte se jim omluvit ? Děkuji

Jan Schwippel: Myslím, že voliče zradil především Mirek Topolánek, který s nimi uzavřel Smlouvu, z níž nebylo téměř nic naplněno.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:34Autor: Realista

Otázka: Vidíte své další působení v ODS jako perspektivní, uvažujete například o vstupu do Strany svobodných občanů, případně za jakých podmínek. Děkuji.

Jan Schwippel: V současné době o vstupu do žádné jiné politické strany neuvažuji. Pokud bude v ODS dále dominovat mocenská klika Mirka Topolánka, pak moje perspektiva v ODS samozřejmě není žádná.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:36Autor: Josef L.

Otázka: Myslíte si, že pan prezident využije situace a bude blokovat Lisabonskou smlouvu, která prohlubuje nerovnoprávné postavení ČR v rámci EU? Mám na mysli zejména tzv. společnou zemědělskou politiku, která popírá teze EU o svobodném trhu, do nějž nemá stát zasahovat zvýhodňováním svých podnikatelů.

Jan Schwippel: Možnost, že dojde ke ztížení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy, ať už v Senátu, nebo jiným způsobem, byla pro mne jedním z hlavních důvodů, proč hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Lisabonskou smlouvu pokládám za naprosto chybnou a pro Českou republiku nevýhodnou, a to nejenom z těch důvodů, které uvádíte.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:37Autor: Dublin

Otázka: Vážený pane! Chtěl bych Vám jen poděkovat. Ať byly Vaše úmysly jakékoliv, mít vládu která není odrazem demokratických voleb je podle mně z dlouhodobého hlediska velice špatné. Ohrozilo to celý demokratický systém, navíc kdyži US schválil kupčení s hlasy poslanců. Ještě jednou Vám tedy děkuji!

Jan Schwippel: Demokratické volby vedly ke stavu sto na sto a vláda vznikla jenom díky přeběhlíkům. Doufám, že po vyslovení nedůvěry vládě nastane proces jisté obrody v ODS. Pokud nikoli, pak ji už asi není pomoci.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:38Autor: petr trouba

Otázka: dobrý den, jak na vaše hlasování reagovalo místní sdružení, kde jste členem?

Jan Schwippel: S některými členy místního sdružení jsem svůj postup konzultoval a musím říci, že mne spíše podporují.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:39Autor: Radek Svoboda

Otázka: Nepřijde Vám to jako divadlo, předčasné volby stejně budou tak 3 měsíce před těmi řádnými...

Jan Schwippel: Za situace, kdy byla vládě vyslovena nedůvěra a kdy neexistuje záruka, že se podaří nějakou většinovou vládu sestavit, pokládám předčasné volby za nejčistší řešení.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:39Autor: matěj

Otázka: Dobrý den, co říkáte tomu, že už zase mrzne. nevadí vám to?

Jan Schwippel: Jsem spíše teplokrevný člověk, takže zima mi nevadí. Spíše špatně snáším horko.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:40Autor: Lucka

Otázka: Máte dojem, že po pádu vlády nastane nějaký obrat k lepšímu?

Jan Schwippel: Samozřejmě že v to doufám, jinak bych pro vyslovení nedůvěry nehlasoval.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:41Autor: Martin

Otázka: Proč jdete na ruku komunistům ? Cožpak je Vám málo rok 1948 ? Jak jednoduché sloučit ČSSD a KSČ a vytvořit stranu lidu ! Moji rodiče to zažili, já také, bohužel ! A vy ? Stydím se za Vás !

Jan Schwippel: Komunistům na ruku nejdu. Vše má v rukou pan prezident, kterému plně důvěřuji. Existují precedenty z minulosti, že v žádném případě neumožní vládu, na níž by měli komunisté jakýkoliv vliv.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:44Autor: amos

Otázka: Vaše rozhodnutí považuji v současné situaci za velmi rozumné.Nezávidím Vám ten nátlak,co na Vás i ostatní byl vykonáván.
Taky Vám bylo řečeno,že půjdete " bručet"?
Nebo to nebylo tak " drsné" ?

Jan Schwippel: Žádný velký nátlak na mne vykonáván nebyl, pouze jsem se sešel s předsedou klubu a jednu větu mi řekl pan premiér. Domnívám se, že byli přesvědčeni, že opět "vyměkneme".

Odpovězeno: 25. 03. | 10:44Autor: jan z třebíče

Otázka: dobrý den, myslel jste na ty malé živnostníky, kteří páem vlády definitivně přijdou o jistotu, co dál?

Jan Schwippel: Nevím, o jaké jistotě hovoříte. Obávám se, že ODS toho pro živnostníky udělala minimum a nezřídka se setkávám s názory podnikatelů, že jim za vlád ČSSD bylo lépe.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:47Autor: Zuzana

Otázka: Dobrý den,
jsem politický laik. Vysvětlete mi, prosím, v čem svrhnutí vlády v současné situaci za a) posílí naši důvěryhodnost ve světě, b) pomůže řešení současné ekonomické situace. Proč to z těchto úhlů pohledu bylo nejvýhodnější nyní a nemohlo to počkat do července. Děkuji.

Jan Schwippel: O chvíli hlasování jsem nerozhodoval já, ale sociální demokracie, která ho vyvolala. a) jsem přesvědčen, že naši důvěryhodnost nijak neovlivní, nejsme konec konců první zemí, v níž v době předsednictví padla vláda b)věřím, že vláda, jejíž sestavení bude moderovat prezident Václav Klaus, bude lepší protikrizovou vládou.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:47Autor: tomáš

Otázka: jak jste včera pomohl pravicové politice? děkuji.

Jan Schwippel: Pomohl jsem jí tak, že se ukázalo, že opouštění principů, neplnění slibů, neochota otevřené a férové diskuzi, politické handly a pozitivní a negativní motivace se nevyplácejí.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:48Autor: Jaroslav krupka

Otázka: děkuji Vám za statečnost,někdo musel ten marazmus konečně odpískat.Kéž by se ODS očistila od lidí jako je Topolánek,Tluchoř,Langer. V to doufám asi zbytečně že?Nakonec bude nutno asi jít a podporovat tu novou stranu.

Jan Schwippel: Děkuji Vám za podporu, vidím to velmi podobně.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:49Autor: Honza

Otázka: Dobrý den,

jste si vědom, že Vaše rozhodnutí poškodilo obraz ČR a poškodilo lidi. Tímto tahem jste se stal přeběhlíkem. Jestli Vaše rozhosnutí ovlinil postoj Zubové a Jakubkové tak prosím rezignujte na svůj poslanecký mandát.

Jan Schwippel: Nevidím jediný důvod, proč bych měl rezignovat. Jsem přesvědčen o tom, že obraz ČR mé přesvědčení neovlivní.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:49Autor: Ondra

Otázka: Děkuji pane poslanče za to že jste ukázal zde přomným militantním příznivcům ODS co je to demokracie.

Jan Schwippel: Děkuji Vám za vyjádřenou podporu.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:50Autor: stolz

Otázka: Dobrý den pane Schwippel
Uvědomujete si jak jste svým hlasováním poškodil ČR ? Již teď se v zahraničních denících píše o tom jak se ČR přiřadila k problémovým regionům východní evropy. To o co se celkem úspěšně poslední 2 měsíce snažila vláda a ČNB teď přichází vniveč a bude nejspíše znamenat odklon investor

Jan Schwippel: Odpovídal jsem v dřívějších reakcích.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:51Autor: KArel

Otázka: Pane poslanče, volil sem ODS ve Středočeském kraji, apeluji na vás, abyste neprodleně odstoupil ze své funkce. Můj hlas ani hlas většiny voličů ODS už vám nepatří.

Jan Schwippel: Myslím si, že nemáte právo hovořit za většinu voličů ODS. Nevidím důvod k rezignaci.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:52Autor: Honza

Otázka: Dobrý den, pomůže podle Vás pád vlády řešení ekonomické krize?

Jan Schwippel: Viz dřívější odpovědi.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:53Autor: Otaku

Otázka: Vážený pane Schwippele, nepřipadáte si tak trochu jako loutka našeho pana autoritativního prezidenta? Z kongresu ODS uteče, ale se socialisty si rozumí, do Moskvy by se nejraději odstěhoval... s liberální pravicí již nemá nicspolečného a teď nás ještě vzdalujete Evropě:-/

Jan Schwippel: Nejsem žádná loutka, k panu prezidentovi mám názorově blízko a kvůli němu jsem vstoupil do ODS. Jestliže se někdo vzdaluje pravicovým ideálům, pak je to především Mirek Topolánek.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:57Autor: Ivana P.

Otázka: Myslíte si, že je nutné změnit volební systém? Je to event. reálné? Připadá mi totiž, že současný systém znemožňuje cokoli vytvořit, posunout, jít dopředu. Ať už je u moci jakákoli strana, stejně je vždy situace patová a vytváří se prostředí, v němž nelze jednat konstruktivně.

Jan Schwippel: Jsem zastáncem většinového volebního systému. Ten je ale u nás asi v současnosti neprosaditelný. Proto podporuji posílení většinových prvků v aktuálním poměrném systému.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:57Autor: maru

Otázka: Přes všechno napadání a obviňování, se kterým se teď setkáváte a budete setkávat, jste jedním z mála politiků, který se sám za sebe nemusí stydět.
Vydržte.Ještě jednou děkuji za Vaši odvahu.

Jan Schwippel: Velmi Vám děkuji za Vaši podporu.

Odpovězeno: 25. 03. | 10:59Autor: Libor

Otázka: Dobrý den soudruhu Schwippele,nevidíte si ani na špičku nosu, asi si už nepamatujete na vládu socdemáků a teď k nim přibudou ještě komunisti.Výborně.Je o Vás slyšet pouze v souvislosti s hlasováním o nedůvěře, jinak ani nevím, jestli jste přítomen. Je mi z Vás na blití!

Jan Schwippel: Nevím, proč by to mělo dopadnout tak, jak Vy popisujete. Jsem si jistý, že vláda ČSSD a KSČM nevznikne, leda že by jí lidé dali podporu ve svobodných volbách. A pokud by ji zvolili, pak se nedá nic dělat, ale bylo by to demokratické rozhodnutí občanů.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:00Autor: srba

Otázka: Dobrý den, z Vaší nezodpovědnosti a absolutní absence schopnosti širšího pohledu na věc i z vaší krátkozrakosti jsem konsternován. Co vaše ješitnost a mindráky přinesou občanům ČR v současné poněkud komplikované hosp. a polit. situaci? Kromě zbytečných výdajů na volby nic dobrého.

Jan Schwippel: Volby by se konaly dříve nebo později tak jako tak. Tato vláda mou důvěru nemá, a to jsem ve svém hlasování vyjádřil.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:02Autor: td5

Otázka: Podle mě by náklady na předčasné volby měli hradit všichni poslanci ze svých kapes. Proč za to, že se neumíte domluvit mají trpět ještě daňoví poplatníci? A vůbec by bylo nejlepší poslance do sněmovny zavřít, nechat o chlebu a vodě a nepustit dokud se nedohodnou.

Jan Schwippel: Volby se budou konat, ať už v předčasném termínu, nebo řádném. Myslím, že poslanci jsou obrázkem společnosti a nedohodnou se proto, že prezentují odlišné pohledy na řešení problémů, a že je občané takto zvolili.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:03Autor: Vašulka

Otázka: Jene,dobrý den ve Vašem jednání! Nevim jestli to bylo správné ale jsem přesvědčen,že to bylo nutné !
Politika je špína,spravedlnost slepá a nutno být svědomitý a odolný . Přeji čisté svědomí při dalším osobním rozhodování.

Jan Schwippel: Vidím to velmi podobně jako Vy. Čisté svědomí rozhodně mám, po nikom jsem nic nepožadoval a nikdo mi ani nic nenabízel. Šlo o mé osobní rozhodnutí.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:04Autor: Pavel

Otázka: Vážený p.Schwippel, i když částečně chápu Vaše důvody (odmítnutí Lisabonské smlouvy), myslím, že jste nedostatečně akcentoval ekonomické problémy v době hospodářské krize a snížení důvěryhodnosti ČR u zahraničních investorů. Dále jste zvýšil riziko návratu komunistů do vlády, což bych u Vás nečekal

Jan Schwippel: Jsem přesvědčen, že riziko komunistů jsem nezvýšil. Pokud jde o další dva aspekty, které zmiňujete, můžete mít pravdu, ale jsem přesvědčen, že už jim to zkrátka nesmělo projít.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:05Autor: Jindra

Otázka: Dobrý den, děkuji za Vaší odvahu, které jste prokázal při včerejší vyslovení nedůvěry současné vládě. Domnívám se, že za vším špatném v ODS stojí Langer a to že se stal ministrem vnitra je ta nejhorší věc, která se mohla stát. Jaký je Váš názor na tohoto člověka?

Jan Schwippel: Asi podobný, jako Váš.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:06Autor: Zdeněk

Otázka: Hmm, v době krize, kdy se česká ekonomika topí jí ještě oslabovat nedůvěrou zahraničních investorů, kteří nebudou investovat do regionu, kde není vláda...
Tleskám vám (i bejvalému bolševikovi a těm dvoum uraženejm).Doufám,že budete podporovat Paroubka, aby nové volby byly na podzim:-D Jste jednička.

Jan Schwippel: A myslíte si, že to je důvod, že Mirek Topolánek a jeho vláda si mohou dovolit naprosto všechno? Já jsem odpovídal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, zda tato vláda může dále fungovat i díky mému hlasu. Odpověděl jsem si záporně.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:07Autor: Petr

Otázka: Patříte k příznivcům instalace amerického radaru v ČR? Pokud bude ratifikace smlouvy předložena do poslanecké sněmovny, zvednete pro radar ruku?

Jan Schwippel: Určitě ano. Jsem přesvědčen o tom, že vybudování spojenecké radarové stanice na území ČR zvyšuje bezpečnost nejen naši, ale celé Evropy.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:07Autor: Blanka

Otázka: nemám zájem se Vás na nic ptát. Předpokládám, že to zdůvodníte neplněním programu strany. Ovšem já ODS volila. Ale v žádném případě jsem si nepřála více pravicovou politiku, než se snažila dělat. Ani ekologie v rozumné míře není špatná věc. Já jsem volič, ale mě jste zklamal právě Vy.

Jan Schwippel: Beru to na vědomí, na druhé straně mám i ohlasy právě opačné.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:08Autor: Kriz

Otázka: Dobrý den. Slyšel jsem názor, že by p. prezident mohl pověřit sestavením vlády P. Béma. Podpořil byste tuto vládu? A preferujete jednobarevnou, koaliční, nebo menšinovou vládu? Která z nich má šanci na úspěch? Děkuji a hezky den

Jan Schwippel: Záleželo by vždy na složení a programu vlády. Je to v rukou pana prezidenta, kterému plně důvěřuji.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:09Autor: Marek

Otázka: Dobrý den. Není vám divně když vidíte se naparovat mocichtivé populisty jako je Paroubek, Rath a podobní ? Není vám trapně když čtete reakce zahraničního tisku a sledujete CNN jak referují o pádu vlády ??

Jan Schwippel: Není mi trapně, i když naparování Paroubka a Ratha mě nijak netěší. Ale to nemění nic na tom, že tato vláda nemá mou důvěru, a to byla ta otázka, na kterou jsem odpovídal.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:09Autor: Jana

Otázka: Pane poslanče připojuji se k těm, kteří vám děkuji, že jste přispěl k pádu této vlády. Už to nejde tak jak jedná Topolánek a jemu podobní, ve vztahu ke skandállům a korupci.. Je zajímavé, že lidem z ODS vadí vaše zrada jako poslance za ODS, ale za zradu Mlčáka, Pohanku, Wolfa atd. nepovažují.

Jan Schwippel: Vidím to velmi podobně jako Vy.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:10Autor: občan

Otázka: Dobrý den, osobně Vás nepovažuji za zrádce, opravdu se po volbách nic ze slibů nesplnilo, na druhou stranu si ale myslím, že veškará, z prominutím šaškárna byla již dopředu připravena.Nemohoucnost koalice tomu napovídá je přece lepší být odvolán jako přiznat,na to nestačím a odcházím.Děkuji za reakc

Jan Schwippel: Rozhodně nebylo nic předem připraveno a výsledek hlasování byl do poslední chvíle na vážkách.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:11Autor: Lukáš Hartman

Otázka: Vážený pane, jste typickým příkladem lidské podlosti a domnívám se že Váš čin má opravdu hodně společného s Vaší osobností!
Nezapomeňte, kdo Vám dal tuto šanci. Vaše jméno si budu pamatovat velice dlouhou dobu, což Vám pravděpodobně momentálně dělá velikou radost, mediální hvězdo!

Jan Schwippel: Děkuji Vám za vyslovený názor.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:12Autor: Zuzka Hep.

Otázka: Přeji hezké dopoledne, nemyslíte si, že by bylo vhodnější vyslovit nedůvěru vládě až po skončení našeho předsednictví v Radě EU? Děkuji za odpověď.

Jan Schwippel: Určitě ano, ale o momentu hlasování jsem já nerozhodoval.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:12Autor: stanislav trsek

Otázka: bylo to nutné v této situaci, kdy čelíme recesi a navíc čr předsedá unii? nicméně si cením vaší odvahy.

Jan Schwippel: Viz dřívější odpověď.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:13Autor: Petr

Otázka: Svým postojem a odvahou jako člen ODS jste prokázal svůj smysl pro realitu a demokracii. Stávající Topolánkova arogantní a nekomunikativní vláda fungující pouze díky přeběhlíkům s pochybnou minulostí nemůže dlouhodobě vládnout. Každá vláda musí komunikovat s opozicí a být schopna přijímat kompromisu

Jan Schwippel: Velmi Vám děkuji, jsem rád, že jste mne pochopil.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:14Autor: Jirka

Otázka: Nemyslíte si, že v této době, už tak dost těžké, by bylo lépe táhnout za jeden provaz?

Jan Schwippel: Určitě ano, ale některé věci jsou pro mě nepřijatelné. Loajalita je obousměrná ulice a Mirek Topolánek se k poslancům loajálně nechová.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:15Autor: Jana

Otázka: Nemám otázku, jen poznámku, jestliže nemáte svůj vlastní názor a k Vašemu kroku vedlo jen rozhodnutí bývalých zelených poslankyň, nemáte v PS co dělat,doufám, že už brzy budete mimo.Doufám, že jste spokojený a spíte klidně...většina občanů ČR ale klidný spánek nemá,minimálně ti,kteří podnikají

Jan Schwippel: V žádném případě k mému rozhodnutí nevedlo "jenom" stanovisko dvou bývalých poslankyň Strany zelených. Přečtěte si moje vystoupení. Nakonec to, co jsem vytýkal vládě, říkám dlouhodobě.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:16Autor: Anton

Otázka: Je pro mne nepochopitelné,proč jste nepodpořil vládu, ale poslance Tlustého, exkomunistu, který je v ODS destrukčním typem.
Můžete mi to vysvětlit?

Jan Schwippel: Vlastimila Tlustého si vážím jako autora ekonomického programu ODS. Svoje výhrady vůči Mirku Topolánkovi a jeho vládě prezentuji dlouhodobě. Navrhuji Vám navštívit mou webovou stránku www.janschwippel.cz.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:17Autor: Tomáš

Otázka: Jen by mě zajímalo, jak podle svých slov pravicový politik může předat moc levici. Tahle vláda nebyla nejideálnější, ale v rámci možností udělala reformy, které ji toto uspořádání po volbách umožnilo. Předpokládám, že skončíte v ČSSD, tak jako Kott, oni umějí trafiky vymýšlet.

Jan Schwippel: K žádnému předání moci levici nedošlo. Jestli někdo pomáhá levici, pak je to pravicová strana, která neplní své sliby a uchyluje se k politickým handlům a negativní či pozitivní motivaci.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:18Autor: Lena

Otázka: Dobry den, chystate se opustit stranu a jit do jine? A ktera to bude jestlize vam nevyhovuje ODS a hlasujete proti? Dekuji

Jan Schwippel: Nechstám se nic opouštět. Pokud budu vyloučen z ODS, nepředpokládám svůj vstup do žádné jiné politické strany.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:18Autor: maru

Otázka: Pane poslanče, děkuji Vám za Vaši odvahu postavit se korupci a úplatkařství.Jste velmi statečný člověk.

Jan Schwippel: Děkuji Vám za vyjádření podpory.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:19Autor: Jana

Otázka: Ještě byc se chtěla zeptat. Kdo vám napsal váš projev v parlamentu. Vždyť jste ho neuměl ani pořádně přečíst.

Jan Schwippel: Psal jsem ho sám. To, že jsem krátkozraký, bohužel není moje vina.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:20Autor: Iva

Otázka: Vážený pane poslanče, co jste tímto krokem dokázal? Vždyť i ČSSD z toho byla úplně vedle a není schopna přijmout odpovědnost za vedeí státu. Domníváte se, že v jejích řadách jsou kauzy menší než v ODS?

Jan Schwippel: Nehlasovali jsme o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě ČSSD, ale vyjadřovali jsme se k vládě současné. Věřím v možnost obrody v ODS a rehabilitace pravicové politiky. Pokud ovšem bude nadále dominovat mocenská klika Mirka Topolánka, pak asi ODS není pomoci.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:21Autor: Karel Novák

Otázka: Dobrý den,
opravdu nevím, kde jste přišel na myšlenku, že v současnosti, a vzhledem k volebním prognózám i situaci po předčasných volbách, nepomáháte populistické levici ke vstupu do vlády. Vám vadí, že premiér respektoval mantinely koaličního vládnutí? Politický program přece nelze plnit doslova.

Jan Schwippel: Viz mé dřívější odpovědi.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:21Autor: Honza

Otázka: Dobrý den, pane poslanče! Chci se zeptat jak bude vláda čelit špatné publicitě ze strany ostatních členských zemí EU?

Jan Schwippel: Nevím, proč by měla nějaká špatná publicita nastat.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:22Autor: Apophis-2036-.

Otázka: ...wstoupil jste do sine slawy za odwahu... John. F,Kennedy by z Was mel radost... a pripsal dalsi VIP do "Profiles of Courrage"...

Jan Schwippel: Děkuji Vám za uznání.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:23Autor: Jaroslav Krupka

Otázka: Málo z vás co pokládáte nesmyslné otázky a pouze napadáte asi nechápe že ta otevřená KORUPCE poslanců musela jednou skončit.Je dobře že vláda korupce padla.

Jan Schwippel: Díky za názor.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:24Autor: Lena

Otázka: Dobry den, za jakou stranu budete kandidovat v tech predcasnych volbach? mozna by se vam uz vyplatilo rovnou udelat stranu nezarazenych... jen navrh.

Jan Schwippel: Dříve jsem něco podobného (zřízení klubu) kolegovi Pohankovi navrhoval, ale odpověděl, že někteří kolegové jsou velmi pasivní, a že bychom se asi neshodli na programu klubu :).

Odpovězeno: 25. 03. | 11:25Autor: Pavel z Prahy

Otázka: Jako běžný řadový občan s průměrným platem jsem za posledních několik let, kdy se vlády měnily, padaly a hádaly zazanamenal jedinou změnu a to ve stabilitě měny a důvěře ostatních států investovat do ČR. Věříte že svým krokem jste přispěl k lepšímu životu lidí v ČR? Myslel jste na lidi nebo na sebe?

Jan Schwippel: Určitě jsem myslel na zájmy občanů ČR.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:25Autor: Valerie

Otázka: Pane Schwipple, to Vám jako pravicovému politikovi nevadí, že jste svým hlasováním rozhodl v době předsednictví EU a krize o pádu pravicové vlády a pomohl tak levici a přispěl k destabilizaci této země?

Jan Schwippel: Tato vláda podle mého názoru není pravicová.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:26Autor: [email protected]

Otázka: Pane kolaborante,jste ubohý zrádce,jak se díváte nato,že jste nám dal k dvacátemu výroči revoluce vládu socanů s komunisty-jste taky zakuklený komunista.....

Jan Schwippel: Žádná vláda socanů s komunisty jak píšete zde není. Domnívám se, že ani nebude.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:26Autor: parou back

Otázka: Soudruhu, taková míra klausofilství jakou jste včera předvedl ve sněmovně, se hned tak nevidí ani na Hradě. Jste ostudou ODS, odejděte k ČSSD nebo KSČM a oslavujte si tam ty svoje předlistopadové prognostiky a pingly z RaJe. Slušný člověk si s komunisty nezadá.

Jan Schwippel: Já jsem si s komunisty nezadal.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:27Autor: Rebekah

Otázka: Pochopila bych odvolání vlády po ukončení předsednictví EU, ale takhle je to jen ostuda. že se takhle bude chovat Paroubek, který se potřebuje jenom zviditelnit, ostatně co čekat od olaha a kolotočáře. Ale vy? To Vám všem přeskočilo, taková ostuda.

Jan Schwippel: Viz moje dřívější odpovědi.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:28Autor: jameson

Otázka: Dobrý den, myslíte, že vyjádřením nedůvěry jste k něčemu přispěl? Osobně myslím, že k vyřešení krize rozhodně ne. Koruna šla dolů už v okamžiku, kdy vláda padla, burza si povede dost podobně. Nemyslíte si, že jste přispěli akorát ke zhoršení aktuálního stavu?

Jan Schwippel: Nemyslím si to. Naopak jsem určitě přesvědčen, že jsem k něčemu přispěl. A to k tomu, že určité postupy, praktiky a chování se nevyplácí.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:29Autor: Jana

Otázka: To co jste s p. Tlustým včera udělali jen hanba českého národa. Před chvílí jsem sledovala, jak nějaký poslanec EU za socialisty německy řval na našeho premiéra. O to vám šlo. Pokud se oháníte panem Klausem, ptám se, kdo mu hlavně pomohl na Hrad. Pane Swippel stydte se.

Jan Schwippel: Děkuji Vám za vyjádřený názor.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:29Autor: Pavel

Otázka: Děkuji Vám, že jste položil vládu, která je založena na politické korupci. Budiž toto výstrahou všem příštím vládám, že je nepřípustné, aby se pro udržení vlády zasahovalo do práce státních úřadů, policie, státních zástupců, soudů i novinářů. Ještě jednou dík!

Jan Schwippel: Lépe než Vy bych to nevyjádřil. Plně s Vámi souhlasím.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:30Autor: Chicago

Otázka: Dobrý den, obdivuji Vaši odvahu, že jste odolal nátlaku všech zkorumpovaných poslanců z ODS a dokázal jste vyslovit svůj vlastní názor. Za Vaší osobní statečnost Vám děkuji.

Jan Schwippel: Děkuji Vám za podporu.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:31Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den,

jaké si kladete s ostatními "rebely" podmínky, abyste podpořili nově sestavenou vládu, pokud prezident pověří pana Topolánka jakožto předsedu vítězné strany ve volbách do PS?

Jan Schwippel: V tuto chvíli pokládám mou podporu jakékoliv vládě, v jejímž čele bude stát Mirek Topolánek, za velmi málo pravděpodobnou.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:32Autor: Jan Horáček

Otázka: Nvěřím vám, že jste se rozhodl až po projevu dvou exzelených. Svůj projev jste měl připravený, napsaný na počítači a dle informací dnešní MfD jste se s Tlustým sešli minimálně s Paroubkem a mluvil jste i s Jandákem. Co Vám nabídli?

Jan Schwippel: Na tom, že jsem hovořil s kolegou Jandákem, nevidím nic špatného. Nikomu jsem nic neslíbil, po nikom nic nepožadoval a nikdo mi také nic nenabízel.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:34Autor: go

Otázka: Myslím si, že po pádu vlády bude vystřídána modrá mafie mafií oranžovou. Novelou zákona jste nedávno umožnili, aby byly změkčeny některé protikorupční kroky. Co chcete udělat proto, aby byla vymýcena politická mafie a korupce?

Jan Schwippel: To, co jsem udělal včera.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:35Autor: Natan

Otázka: Dobrý den. Jako volič ODS se stydím za to, že jste kdy reprezentoval tuto stranu. Těšíte se na vyloučení? Máte klidné sny? Jste rád, že i díky Vám koruna rekordně oslabuje a ČR má mezinárodní ostudu?

Jan Schwippel: Noční můrou byla spíše tato vláda.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:42Autor: Standa Konečný

Otázka: jakou roli sehrál při vašem rozhodování pan soukup a cibulka?

Jan Schwippel: Nevím, o kom mluvíte. To, že vládě nedůvěřuji, jsem říkal již dlouho. Otázkou bylo pouze to, zda to promítnu i do svého hlasování. Na otázku, KDY jsem se definitivně rozhodl, jsem odpověděl, že tehdy, když v rozpravě vystoupily bývalé poslankyně Strany zelených. Nebylo tomu tak, že bych neměl názor.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:43Autor: marie

Otázka: rada bych vedela, protoze jinak jste abolutne nevyrazny, nikdy o Vas nebylo slyset, kdo a co jste zac. Jake je Vase vzdelani, cim jste se zabyval nez jste vstoupil do politky, kde bydlite, atd... Rada bych i pro sve deti vedela, kdo zmaril nasi jedinecnou sanci prezentace nasi zeme ve svete.

Jan Schwippel: Že jste neinformovaná, za to já nemohu. Kdo se chce dozvědět informace, má k tomu spoustu možností.

Odpovězeno: 25. 03. | 11:44Autor: Petr z Mostu

Otázka: Jsem volič ODS a musím Vás za tu odvahu pochválit.Myslím,že arogantního jednání už bylo až příliš.Myslím,že Míra už měl odejít dávno,je moc namyšlený a nesoudný.Fandím Vám a Vám podobným.Hezký den

Jan Schwippel: Ano, včera byl hezký den. Hleďme do budoucnosti s optimismem. Děkuji všem za otázky i podporu či názory. Děkuji a zdravím, Jan Schwippel.

 

Právě se děje

Další zprávy