Koaliční poslanec hrozí rebelií a klade si podmínky

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 12. 2010 14:55
Definitivně budou poslanci schvalovat rozpočet příští týden
Poslanec Josef Novotný st. (VV).
Poslanec Josef Novotný st. (VV). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vysoké školy se příští rok dočkají jedné miliardy korun navíc. Většina ostatních poslaneckých nápadů, jak změnit státní rozpočet, však podle očekávání narazila.

"Až na výjimky ke všem těmto návrhům - jistě dobře míněným - si dovolím říct jednu obecnou větu: Kde nic není, ani smrt nebere," upozornil hned na začátku poslance ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Poslanci už schválili závazné příjmy a výdaje státního rozpočtu pro rok 2011. Pokud tedy teď navrhují někde peníze přidat, musejí zároveň říct, kde ubrat.

Jen tři změny?

V tuto chvíli je podle informací Aktuálně.cz pevná koaliční shoda jen na třech změnách.

První navrhl premiér Petr Nečas (ODS): přesunout miliardu korun z peněz určených na úhradu státního dluhu ve prospěch vysokých škol. Zdůvodnil to tím, že díky úsporné politice stoupá zájem o české státní dluhopisy.

"To mimo jiné zlevňuje obsluhu českého státního dluhu," vysvětloval sněmovně premiér. "Proto je v tuto chvíli možné i snížit částku, která je určena na dluhovou službu a můžeme tuto částku ve výši 1 mld. korun přesunout na podporu vysokého školství, kde, jak jistě víte, došlo k velmi výraznému škrtu."

Další, kdo má šanci, je poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která chce dát na dopravní politiku o 100 milionů korun víc - a peníze, podobně jako premiér, vzít z krytí státního dluhu.

A do třetice budou koaliční poslanci podporovat návrh rozpočtového výboru, který se shodl na přesunu části peněz mezi resorty zemědělství a dopravy.

Koaliční poslanec proti rozpočtu

O překvapení se postaral koaliční poslanec Josef Novotný starší (Věci veřejné), který navrhl snížit peníze pro hrazení státního dluhu o miliardu a půl a zároveň požaduje zpřísnit výběr daňových nedoplatků. A zároveň ultimativně po vládě žádá zdanění hazardu.

"Jako člen vládní koalice, pokud nedostanu jasnou odpověď, jak se bude řešit zdanění hazardu pro rozpočet příštího roku a jak se bude řešit ztransparentnění procesu odpouštění daní, penále a dalších věcí, tak mám velký problém hlasovat příští týden o státním rozpočtu na příští rok," pohrozil vládě Novotný.

Všechno ostatní pod stůl

O některých návrzích bude ještě koalice jednat, ale pokud některé podpoří, pak jen zcela výjimečně. Všechny ostatní tak spadnou pod stůl.

To se stane i s návrhem komunistického poslance Stanislava Grospiče, který chce dát další miliardu korun na politiku zaměstnanosti a vzít miliardu resortu obrany. Stejně tak by třeba ráda pustila žilou ministerstvu obrany i Milada Emmerová (ČSSD) a miliardu a 200 milionů dala krajům na sociální služby.

"Většinou to jsou naprosto populistické návrhy, které koaliční poslanci nepodpoří," řekl Aktuálně.cz Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09. "Jako třeba vzít miliony korun Ústavu pro studium totalitních režimů a dát je na sociální služby."

Tento přesun - konkrétně 80 milionů na sociální služby a 16 milionů pro Červený kříž - navrhla komunistka Marta Semelová s tím, že se jedná "o zcela zbytečný ústav, který očerňuje slušné lidi, který účelově politicky vykládá a zkresluje historii".

Definitivně budou poslanci rozpočet schvalovat příští týden ve středu.

Plán proti "oranžovému" Senátu

I tak ale nebude podoba rozpočtu definitivní. Byl totiž předložen ještě předtím, než parlamentem prošel zákon o fotovoltaice - teď o něm rozhoduje Senát. Zákon má omezit daňové zvýhodnění pro majitele solárních elektráren a zastavit tak jejich boom.

Koalice už dokonce připravila plán pro případ, že by Senát pod taktovkou ČSSD "zdržoval" tak, aby zákon neprošel do konce roku.

"Pak by přišla na řadu tvrdá opatření ve sněmovně - a ČSSD by mohla přijít třeba i o některá předsednická a místopředsednická křesla ve výborech," řekl našemu deníku jeden z koaličních poslanců.

Zatím se ale zdá, že Senát zákon o fotovoltaice zdržovat nebude. Dohoda zatím vypadá tak, že se senátoři dohodnou na tom, aby se zákonem vůbec nezabývali. V tom případě by vstoupil v platnost automaticky.

 

Právě se děje

Další zprávy