Koalice před klíčovou schůzkou: Máme vůli pokračovat

Kateřina Eliášová
18. 4. 2011 15:40
Rýsují se kompromisy, Radek John by mohl být vicepremiérem pro boj s korupcí
Do hádek mezi koaličními stranami se vložil prezident Václav Klaus.
Do hádek mezi koaličními stranami se vložil prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční vyjednavači se vpředvečer klíčové schůzky o osudu kabinetu shodují pouze v jedné věci. Rozhodnutí, jak dál, by mělo padnout v pondělí v noci.

Před jednáním výkonné rady ODS to řeklo hned několik jejích členů, stejný názor mají i politici Věcí veřejných a TOP 09.

"Jak dnešní jednání bude probíhat, netuším. Asi v lehce dusné atmosféře, jako vždy. Měli bychom už ale dospět k nějakému rozhodnutí," uvedla v online rozhovoru pro Hospodářské noviny předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake.

"Prodlužování této agónie je nedůstojné. My v tomto sporu hrajeme spíše roli sekundanta, snažili jsme se, abychom se dohodli už ve středu minulý týden. Bohužel se to nepodařilo," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Klíčem k dohodě je vnitro

Z vyjádření politiků, které Aktuálně.cz oslovilo, vyplývá, že dohoda je možná pouze za předpokladu, že se vyjednavači shodnou na tom, kdo obsadí křeslo ministra vnitra.

"Věci veřejné jsou za určitého předpokladu ochotny tento resort pustit, Radek John by mohl být vicepremiérem pro boj s korupcí, ovšem s jasně danými kompetencemi," připustil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Spor se vede o to, kdo by měl kandidáta navrhnout. Premiér Petr Nečas přišel s nabídkou, že to bude on, kdo jej vybere, a prezidentovi jej navrhne pouze v případě, že se na tom shodnou všechny tři strany.

Pokud se na této věci večer koalice shodne, je cesta k dohodě otevřená, myslí si Jankovský.

VV pryč z vlády? Raději ne

Věci veřejné už v týdnu daly najevo, že by trojkoalici opustily a podporovaly její reformy ad hoc. "Nemyslím si, že tato varianta je vhodná. Snažím se poslancům klubu tuto variantu vymluvit a mám pocit, že v tomto směru došlo v klubu ke zklidnění," uvedl ministr Jankovský.

Sám nemá poslanecký mandát, ale uvnitř strany podle zjištění Aktuálně.cz působí jako vyjednavač mezi vzbouřenými poslanci a těmi, kteří stojí za faktickým šéfem strany Vítem Bártou.

Vůli dohodnout se na pokračování trojkoaličního projektu má i ODS. Řekla to už po pátečním jednání grémia  a uvedli to i členové rady před jednáním.

"Naše poslání je dělat všechno proto, aby pokračovala vláda, která bude dělat reformy," myslí si místopředseda pražské ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Varianta s Věcmi veřejnými bez toho, že by zmizeli lidi navázání na ABL, není společensky přijatelná," upozorňuje však šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

 

Právě se děje

Další zprávy