Klaus poprvé on-line: I já vidím změny klimatu

Adam Junek
21. 6. 2007 17:59
Český prezident odpovídal čtenářům Financial Times
Klaus podepisuje svou knihu o globální oteplování
Klaus podepisuje svou knihu o globální oteplování | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brusel - Ano, změna klimatu existuje. Ale je boj proti ní nákladově efektivní, o tom rozhodně pochybuji, uvedl český prezident Václav Klaus v dnešním on-line rozhovoru se čtenáři elitního britského deníku Financial Times.

Evropská unie i Velká Británie přece podporují boj proti klimatu cestou tržních principů, namítá čtenář Financial Times. "Tak to asi žijeme na jiných planetách, něco takového já nevidím," tvrdí prezident Klaus.

Prezident nepopírá, že šetřit energií či jiné "envirometalistické poučky" jsou špatné.

Šetřte energií, je to racionální

"Bojovat proti enviromentalistickým bludům, není bojovat proti šetření s energií. Šetřit energii je přece racionální chování, jako šetřit čímkoliv jiným," hájí své názory Klaus. A kdo má rozhodnout o šetření energií lidé nebo vlády? A podle Klause je svobodný člověk mnohem racionálnější ve svém chování než "všemocné vlády".

A co mu tedy na enviromentalismu vadí? To vysvětlil čtenářům britského deníku následovně: "Bylo by velmi špatné poslouchat jen rady enviromentalistů. To by bylo naprosté ignorování pravidel risk managemntu a upřednostnění ekologických preventivních principů. Také si nepojišťujete auto, když nebezpečí je malé a pojistné příliš vysoké," odpověděl prezident.

Podle Klause je enviromentalistická rétorika používána populisticky a má zajistit globální "socialistickou nadvládu". A nakonec srovnává propagandu kolem globálního oteplování s katastrofickými scénáři vytvořenými kolem ptačí chřipky nebo očekávaného kolapsu počítačů při přechodu na rok 2000 známé jako Y2K.

Nikdo neví, kdo může za globální oteplování

Existenci globálního oteplování však prezident nepopírá. Je globální oteplování realitou? Je-li realitou, mohou za ni lidé? Je-li realitou, je i problémem? Uškodí lidem nebo jim to pomůže, když teplota stoupne o pár stupňů? Je-li to realita a zároveň problém, můžeme mu čelit? Tedy čelit na základě analýzy nákladů a přínosů, tak aby to bylo efektivní? Takové otázky v jedné odpovědi klade Kalus sám sobě.

"Odpovědět ano můžeme bez zaváhání jen na první otázku. Na ostatní já odpovídám ne a nejsem v tom sám," napsal Klaus čtenářům FT s tím, že teplota za poslední století stoupla o pouhé 0,6 stupně Celsia a zodpovědnost lidstva je podle prezidenta za tento růst minimální.

"Není možné spolehlivě předvídat počasí, natož změny klimatu. Ale můj argument se méně opírá o to, zda globální oteplování existuje, jako spíš o to, zda je to výsledek lidského působení. A podle mého názoru opřeného o četbu mnoha knih a studií, je toto propojení velmi slabé. A kvůli této slabosti je špatné činit nějaká dalekosáhlá opatření," míní Klaus.

Nejde o to, že nevěřím vědě. Nevěřím vědeckému establishmentu

Nakonec Klaus zpochybnil i vědecké studie, které varují před hrozbou globálního oteplování.

"Nejde o to, že nevěřím vědě. Nevěřím vědeckému establishmentu. Je to jen další mocná skupina lidí, která si chce zajistit penzi. A to pro sebe, ne pro lidstvo."

"Někteří lidé věří v podivné věci. UFO, čarodějnice, dokonce pohádky. A někteří v globální oteplování. A někteří je v tom podporují, protože jim to dává dostatek financí. Například vědci podporují teorii globálního oteplování, aby měli dost fondů na své výzkumy," dodal Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy