Oteplování? Za to mohou prezidenti, vtipkoval Klaus

Blahoslav Hruška
26. 5. 2007 13:00
Na brněnském summitu ale došlo i na politiku
Václav Klaus při úvodním projevu na prezidentském zasedání v rotundě pavilonu A.
Václav Klaus při úvodním projevu na prezidentském zasedání v rotundě pavilonu A. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Kdo může za globální oteplování? Přeci jednání prezidentů.

V tomto případě ale nejde o citát z nejnovější knihy Václava Klause Modrá, nikoliv zelená planeta. Prezident si jen zavtipkoval na tiskové konferenci po skončení brněnského summitu patnácti prezidentů.

"Přátelská jednání mezi prezidenty vyvolávají globální oteplování," prohlásil s úsměvem Klaus poté, co si jeho makedonský protějšek Branko Crvenkovski postěžoval, že s takovým vedrem v Brně nepočítal. Klaus v zápětí svůj výrok posvětil i vědecky. "Nějaká pseudokorelace by se našla," pokýval znalecky hlavou.

Rakousko proti všem. Řeklo ne radaru

Kromě vtipkování a společných večeří a obědů ale brněnský summit přinesl i vážnější politická témata.

Klaus nepřímo potvrdil, že rakouský prezident Heinz Fischer se s ostatními kolegy nepohodl v otázce plánované americké protiraketové základny.

I když diplomaticky mluvil o "jednom nejmenovaném prezidentovi", měli všichni v živé paměti čtvrteční jednání mezi Fischerem a šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Rakouský prezident Putinovi v Hofburgu řekl, že nesouhlasí s tím, aby se o systému vyjednávalo bilaterálně.

Rozladění panovalo také v otázce Kosova. To by podle plánů OSN mělo získat omezenou suverenitu, Srbové ovšem tento návrh tvrdě odmítají.

Také jsme ťukali, zavzpomínal Klaus

Česko jako pořadatel v pořadí již 14. prezidentského summitu nepotěšilo mnohé země, které usilují o vstup do Evropské unie.

Modrá, nikoliv zelená. Svou knihu Klaus podepisoval i v Brně.
Modrá, nikoliv zelená. Svou knihu Klaus podepisoval i v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

I když Klaus zdůraznil, že od Unie "nemá nikdo klíče", potvrdil, že například vízová politika již dávno není v pravomoci Prahy, ale Bruselu. Obyvatelé balkánských zemí se jen tak zrušení víz nedočkají.

Klaus ovšem prohlásil, že jeho paměť není krátká. "Dobře si vzpomínáme na éru, kdy jsme sami ťukali na dveře EU," dodal optimismu Makedoncům.

 

Právě se děje

Další zprávy