Klaus na Hrad. ODS posílá na pomoc vyjednávače

brp
22. 9. 2007 12:40
V čele týmu je předseda Mirek Topolánek
Václav Klaus je připraven znovu kandidovat.
Václav Klaus je připraven znovu kandidovat. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS jmenovala tým vyjednavačů, který má pomoci Václavu Klausovi znovu na Hrad.

V týmu je předseda Mirek Topolánek, místopředseda ODS Pavel Bém, předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř a předseda klubu senátorů Tomáš Julínek.

Nový prezident se bude volit příští rok v únoru či v březnu.

Klaus je zatím jediným politikem, který oficiálně oznámil kandidaturu a za nímž stojí podpora politické strany. Ostatní parlamentní strany včetně těch, které jsou s ODS ve vládní koalici, však hledají silného protikandidáta, který by mohl Klause porazit.

Zatím se hovoří o exministru zahraničí Jiřím Dientstbierovi a akademiku Václavu Pačesovi. Tento týden však ČSSD vypustila informaci, že má v rukávu někoho úplně jiného a že to má být osobnost váhy exprezidenta Václava Havla.

Ten osobně účast v prezidentské volbě rezolutně odmítl. MF Dnes nově zveřejnila informaci, že onou silnou osobností by měl být předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Jeho postoj k volbě je zatím rezervovaný, zmíněný deník odkázal na svůj dávný výrok, podle něhož je se svým nynějším postavením spokojen.

Z těch, kdo projevili zájem proti Klausovi kandidovat, tak zatím zůstává nejsilnějším soupeřem pro Klause akademik Pačes. Z analýzy, kterou tento týden zveřejnilo Aktuálně.cz, má největší šanci získat mezi voliteli - senátory a poslanci - silnou podporu.

ČTĚTE VÍCE:
Klausova další léta na Hradě může ohrozit už jen Pačes  

Už před Klausem sestavil tým, který by mu případně pomohl v boji o Hrad, exministr zahraničí Jiří Dienstbier. Začal objíždět regionální politiky. Oproti Klausovi však oficiálně neřekl, že se volby zúčastní a ani mu ofciálně podporu neslíbila žádná politická strana. 

ČTĚTE VÍCE:
Dienstbier chce na Hrad. Lobbuje v regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy