Klaus jede pozlobit Austrálii. Přednáškami o klimatu

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
2. 7. 2011 15:43
Členem vlády v zemi je i ekoaktivista a zpěvák skupiny Midnight Oil Peter Garrett
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Plzeňský kraj

Praha - Prezident Václav Klaus koncem července poveze své antizelené názory do Austrálie. Nejede tam na státní návštěvu, ale na pozvání konzervativního think-tanku Ústav pro veřejné záležitosti (IPA).

Klausovu cestu provází kontroverze. V australském tisku se už před několika týdny objevily spekulace, že českého prezidenta čeká v zemi chladné přijetí od tamních vládnoucích politiků. V Austrálii vládne levice, která se snaží prosadit uhlíkovou daň.

Prezident se svými přednáškami obrazí města Perth, Sydney, Canberra, Melbourne, Brisbane a Coolum.

"Ve všech svých přednáškách se prezident zaměří na současné hrozby, které pro lidskou svobodu a přirozený hospodářský růst představují ideologie vystavěné na vyvolávání strachu před dopady tzv. klimatických změn," stojí na webu českého prezidenta.

Odtažití politici

Klausova cesta si zřejmě vyžádá nemalou pozornost médií. Snižování emisí CO2 patří ke klíčovým tématům australské politické scény.

List The Australian napsal, že australští poslanci včetně premiérky Julie Gillardové chystají Klausovi chladné přivítání kvůli jeho názorům na klimatické změny.

Setkání s Klausem prý odmítla jak kancelář předsedkyně vlády, tak premiér státu Viktorie Ted Baillieu nebo předseda vlády Západní Austrálie Colin Barnett.

V labouristické vládě ministruje i bývalý frontman hudební skupiny Midnight Oil Peter Garrett, který se před vstupem do politiky profiloval jako ekologický aktivista. Zelená témata často zaznívala právě i v textech této světově známé kapely. Garrett je dnes ministrem pro školy, děti a mládež, dříve šéfoval resortu životního prostředí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O schůzkách českého prezidenta s australskými politiky Hrad v avízu cesty neinformuje. Klaus má v Austrálii pobývat od 20. července do 2. srpna. Začátkem června Klausův mluvčí Radim Ochvat ČTK řekl, že ucelený program návštěvy se teprve připravuje.

Spolčení skeptiků

"Je nezvyklé, že australští politikové jsou ochotni riskovat naše vztahy s jednou z nejdynamičtějších a nejotevřenějších evropských ekonomik jen proto, že její představitel je skeptik v otázce klimatu," řekl výkonný ředitel IPA John Roskam listu The Australian začátkem června.

"Bylo nám řečeno, že Evropa a svět chtějí omezit emise oxidu uhličitého. Vypadá to, že si australská vláda nedokáže poradit s jiným názorem," dodal.

Český prezident Václav Klaus často vyráží do zahraničí na pozvání konzervativních institucí, aby prezentoval své názory na globální oteplování. Hlásá, že oxid uhličitý není primární příčinou globálního oteplování, a proto lidstvo není na vině za klimatické změny. Prezident objel svět i se svou klimatoskeptickou knihou Modrá, ne zelená planeta.

 

Právě se děje

Další zprávy