Klaus je přehlasován, trestně odpovědné budou i firmy

Jakub Novák
6. 12. 2011 18:05
Prezident považuje zákon za alibistický, kromě komunistů ho podpořily všechny strany
Foto: Jan Langer

Praha - Vzácná shoda napříč sněmovnou umožnila na úterním jednání přehlasovat prezidentské veto zákona o trestní odpovědnosti firem.

Kromě komunistických poslanců pro jeho přijetí hlasovaly všechny poslanecké kluby včetně nezařazených poslanců. Výjimkou bylo několik sociálních demokratů a bývalý člen ODS Michal Doktor.

Podle tohoto zákona bude možné za trestné činy stíhat nejen management, ale celou firmu. Za trestné delikty tak bude nově hrozit například odebrání majetku, zákaz činnosti či v krajním případě i zrušení celé firmy.

Zákon, k jehož přijetí nabádala Česko i Evropská unie nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), označil prezident Václav Klaus za alibismus, popírající vztah mezi pachatelem a trestným činem.

Dalším argumentem kritiků tohoto zákona je potom možná kriminalizace podnikání a zneužívání tohoto zákona v rámci konkurenčního boje mezi firmami.

Vláda naopak přijetí tohoto zákona zdůvodňuje našimi závazky právě vůči OECD a Unii. Kromě toho by měl tento zákon konečně umožnit potrestání deliktů, v případě, že nebude možné určit konkrétního viníka, a za které tak doposud nebyl potrestán nikdo.

 

Právě se děje

Další zprávy