Klaus i přes výtky schválil zákon o 3. odboji

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 8. 2011 15:55
Prezident dle svých slov nechce přispívat k další polarizaci veřejné debaty
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o protikomunistickém odboji.

V dopise předsedkyni sněmovny přitom napsal, že o zákonu není zcela přesvědčen, nechce ale přispívat k další polarizaci veřejné debaty.

Účastníci takzvaného třetího odboje dostanou podle zákona, předložené poslanci vládní koalice, peněžité ocenění 100 000 korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Zákon má začít platit symbolicky 17. listopadu.

"Nevěřím zcela bezelstné upřímnosti předkladatelů tohoto zákona, nevěřím hloubce přesvědčení těch, kteří ho schvalovali, nevěřím pokusu zákonem popisovat dějiny a 22 let po pádu komunismu tímto alibistickým způsobem 'vyřešit' naši minulost," napsal Klaus předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) v dopise, kterým svůj podpis doprovodil.

Hlava státu podle svých slov také nevěří, že všichni ti, kdo skutečně "narušovali a ohrožovali komunismus", budou mít zájem být pomocí tohoto zákona úředně za tuto svou činnost uznáni. "Nevěřím, že o takovéto uznání naopak nebudou usilovat i ti, kteří komunismu ve skutečnosti vůbec neublížili," uvedl prezident.

V kontextu těchto jeho výhrad prý není rozhodující, aby bylo proti zákonu argumentováno jeho věcnými chybami a legislativními nedostatky.

Klausem podepsaná předloha popisuje formy odboje a odporu. Z odboje a odporu vyjímá lidi, kteří například byli zaměstnáni u bezpečnostních složek, byli členy komunistické strany, Lidových milicí, akčního výboru Národní fronty a za normalizace také Svazu československo-sovětského přátelství.

Odbojáři válečnými veterány

Za odbojáře nebudou nepovažováni ani lidé, jejichž odboj byl veden "zavrženíhodnou pohnutkou", nebo kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv a mohli se tomu vyhnout.

Někteří účastníci třetího odboje by mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Příslušné osvědčení člena protikomunistického odboje bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. O odvolání proti verdiktům ministerstva bude rozhodovat zvláštní komise.

 

Právě se děje

Další zprávy