Klasnová se zakousla do Kynštetra. A slibuje nápravu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 9. 2010 15:25
Potřebuje ale nový právní rozbor, ten pro sněmovnu dal za pravdu kancléři
Zakousla se - a nepustí?
Zakousla se - a nepustí? | Foto: veci-verejne.cz

Praha - Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (Věci veřejné) trvá na tom, že kancléř sněmovny Petr Kynštetr pochybil, když odmítl médiím říct jména "létajících" poslanců. Nechá si udělat svůj právní rozbor, protože rozbor vypracovaný pro sněmovnu ji neuspokojil.

Ten totiž dává za pravdu Petru Kynštetrovi - podle něj jednal správně, protože interní směrnice sněmovny mu ukládala, aby osobní údaje - včetně těch o poslancích, kteří si nechávali proplácet vnitrostátní lety - uchovával jen po dobu volebního období.

Kancléři to ale uložila směrnice, kterou vydal on sám, a to po kontrole Úřadu pro ochranu osobních údajů. Právě na závěr ÚOOÚ se přitom odvolával, zatímco Hospodářské noviny argumentovaly tím, že jen kryje poslance.

"Upřímně řečeno, domnívám se, že se závěr ÚOOÚ vztahuje na veškeré osobní údaje týkající se návštěv sněmovny, u kterých se eviduje číslo občanského průkazu. Nejsem si jistá, že se to týká informace o létajících poslancích," dává za pravdu spíš médiím Klasnová. "To si myslím, že je informace, která mohla být poskytnuta."

Teď si nechá vypracovat rozbor přímo pro sebe a zároveň požádala, aby se organizační výbor sněmovny k případu vrátil na příštím zasedání.

"Aby se pan Kynštetr mohl obhájit, proč konal tak, jak konal," dodává Klasnová.

Pohádka o slepičce a kohoutkovi...

Zároveň slibuje, že se zasadí o to, aby se zrušila duplicita v poslaneckých náhradách, podle které dostávají poslanci příspěvek na dopravu a zároveň mají veřejnou dopravu zdarma. Proto také letenky z Ostravy proplácela kancelář sněmovny.

"Jsem tady ale nová a zjišťuji, jak je všechno komplikované," stěžuje si Klasnová.

Navrhla totiž, aby problém této dvojí náhrady řešil nově ustavený podvýbor organizačního výboru pro změnu jednacího řádu sněmovny.

"Byla jsem ale odkázána na to, že tyto věci by měl spíš řešit výbor rozpočtový, eventuálně, že to předloží vláda," líčí nejistotu v tom, kdo a zda vůbec změnu navrhne.

"Kdybych se nedočkala, podniknu klidně svoji poslaneckou iniciativu. Dokdy? Asi po novém roce," slibuje místopředsedkyně Klasnová.

 

Právě se děje

Další zprávy