Kancléř si vymýšlel, ve sněmovně i tak zůstane

Domácí Domácí
31. 8. 2010 14:23
Petr Kynštetr tajil jména "létajících poslanců" a vymlouval se na úřad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr svévolně zatajoval jména poslanců, kteří za veřejné peníze létali z Prahy do Ostravy.

A dotazy novinářů odbýval smyšlenkou. Ačkoliv nemluvil pravdu, není to důvod pro to, aby ve funkci skončil.

Podle právního výkladu, který si kancelář sněmovny nechala zpracovat u externí advokátní kanceláře, se totiž choval v mezích zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nařídili mi to, vymýšlel si kancléř

Na Kynštetrův podivný postup upozornily minulý týden Hospodářské noviny, když se snažily zjistit, kteří poslanci a kolikrát využívali letadla k cestám po republice.

Kancléř reagoval, že údaje musel na pokyn Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) smazat. Úřad se ale ohradil, že žádal o smazání úplně jiných údajů.

Kynštětr o tom, že informace o takzvaných "létajících poslancích" bude sněmovna uchovávat jen po dané volební období, rozhodl už v roce 2007. Nikdo, včetně ÚOOÚ, proti tomu neprotestoval.

"Můžu mluvit jen za toto volební období. Toto musím prověřit," řekla šéfka sněmovny Miroslava Němcová novinářům s tím, že současné vedení dolní komory parlamentu chce být co nejtransparentnější.

Bavit se nechce ani o dřívějších kancléřových "prohřešcích". Už před volbami totiž médiím zatajoval informace o letenkách na trase Praha - Ostrava, ačkoliv na to neměl právo.

"Že by to ale bylo na odvolání z funkce, o tom neuvažuji," dodala Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy