Kdysi mocný Vlček bojuje po akci pytlík o poslední post

Martina Machová Martina Machová
28. 1. 2011 20:10
Bývalý šéf sněmovny vede olomouckou ČSSD, straníci chtějí změnu. Uvnitř: Grafika
Miloslav Vlček bude obhajovat místo předsedy krajské ČSSD v Olomouci
Miloslav Vlček bude obhajovat místo předsedy krajské ČSSD v Olomouci | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Olomouc - Pod bývalým předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem se vážně kýve poslední významná funkce, kterou si po svém odchodu z vrcholné politiky udržel.

Na sobotní krajské konferenci olomoucké ČSSD budou straníci rozhodovat nejen o tom, koho by nejraději viděli v čele ČSSD, ale rovněž o novém krajském vedení. Miloslav Vlček je jejím dlouholetým předsedou.

Podle informací Aktuálně.cz není Vlčkovo setrvání v čele krajské organizace jisté. Že skončí, je dokonce vysoce pravděpodobné.

"Objevuje se volání po změně, kolega Vlček je ve vedení krajské ČSSD skutečně dlouho," komentoval atmosféru v regionu člen krajského vedení Jaroslav Vomáčka.

"Konference bude určitě rušná," dodal další z vlivných mužů olomoucké ČSSD Michael Fischer.

Již méně diplomaticky, ale nikoli na jméno, popsal Vlčkovu situaci v kraji další ze sobotních volitelů. "Možná ani nebude kandidovat, aby si neudělal ostudu," uvedl.

Sám Vlček se s deníkem Aktuálně.cz odmítl bavit. Nejprve se vymluvil, že má jednání a telefon položil. Později jen řekl, že nebude poskytovat žádné informace.

Miloslav Vlček musel odejít z čela sněmovny a olomoucké kandidátky ČSSD krátce před květnovými parlamentními volbami poté, co vyšlo najevo, že lhal o svém bývalém poradci, prostějovském podnikateli  Petru Vrtalovi. Tvrdil, že ho zná jen zběžně, ačkoli pro něj Vrtal pracoval.

Lži a miliony v pytlíku

Vlivný sociální demokrat se začal zaplétat do svých vyjádřené kvůli sporné dotaci ve výši 25 milionů na výstavbu neziskového sportovního centra, která ovšem skončila v harrachovském luxusním hotelu.

Den, kdy Miloslav Vlček rezignoval
Den, kdy Miloslav Vlček rezignoval | Foto: Petr Protivánek

Ulpělo na něm podezření, že za peníze pro Vrtala lobboval ve sněmovně v rámci takzvaného "porcování medvěda", díky němuž posílali poslanci peníze na projekty do svých regionů. On sám nařčení odmítal.

Mimoděk pak také přiznal, že porušil zákon proti praní "špinavých peněz", když v roce 2005 vracel svému asistentovi Zdeňku Klapkovi 1,1 milionů korun z ruky do ruky.

V současnosti Vlček působí jako poradce poslaneckého klubu ČSSD.

Společně s bývalým prvním mužem sněmovny bylo do čela organizace nominováno dalších osm lidí.

Největšími favority jsou vicehejtman Olomouckého kraje Michael Fischer a olomoucký zastupitel Jaroslav Vomáčka. Bez šance není ani senátor Karel Korytář.

Jako svého nového lídra by si sociální demokraté z Olomoucka dokázali představit i dalšího náměstka hejtmana Radovana Rašťáka, prostějovskou senátorku Boženu Sekaninovou, současného krajského místopředsedu Antonína Krčka či místostarostku Prostějova Alenu Raškovou.

 

Právě se děje

Další zprávy