Kandidáti ČSSD se musí podpisem zavázat, že nepřeběhnou

Martina Machová Martina Machová
26. 9. 2011 0:00
Podle Bohuslava Sobotky má volič vědět, jak se jeho kandidát bude v Parlamentu chovat
Levicový předseda Senátu, bývalý odborář Milan Štěch.
Levicový předseda Senátu, bývalý odborář Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté se rozhodli zavázat si své kandidáty do nadcházejících senátních voleb proti takzvanému přeběhlictví.

V rámci přípravné procedury musí všichni podepsat etický kodex. V něm se kandidát zavazuje k tomu, že v průběhu daného volebního období neodejde z klubu sociální demokracie.

"Kandidát na senátora se v případě zvolení senátorem zavazuje vstoupit do senátorského klubu a jednat v souladu s jeho jednacím řádem a také jednat v souladu s programem ČSSD," píše se rovněž v kodexu.

Deník Aktuálně.cz má jeho kompletní znění k dispozici.

"Tento kodex je nově koncipován, ale podobný už byl i v minulosti. Schválilo ho předsednictvo ČSSD," řekl Aktuálně.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Voliči mají právo vědět dopředu, k jakému politickému programu a senátorskému klubu se bude jejich senátor hlásit," dodal.

Na rozdíl od známé smlouvy Věcí veřejných, které hrozily svým odpadlíkům pokutou sedmi milionů korun, etický kodex sociálních demokratů finanční či jakoukoli jinou odplatu za porušení slibu nestanovuje.

Foto: Ludvík Hradilek

Pokuta = Příspěvek na kampaň

Dokument současně zavazuje kandidáty na senátory, aby si vybírali takové spolupracovníky, u kterých nehrozí, že by se stali terčem skandálu.

Stejně jako v případě poslanců rovněž zakazuje takzvanou "malou domů", tedy situaci, kdy si senátor svou kancelář umístí v prostorách svých blízkých, anebo zaměstná své rodinné příslušníky.

Psaný závazek loajality není v sociální demokracii novinkou. Během krajských voleb v roce 2008 museli obdobný dokument podepsat i středočeští zastupitelé.

V materiálu tehdy stálo, že v případě, kdy nebudou hlasovat podle stranického usnesení nebo dokonce nebudou bez závažných důvodů přítomni při hlasování, jim hrozí až čtyřmilionová pokuta. Sankce byla označena jako "příspěvek na volební kampaň".

 

Právě se děje

Další zprávy