Má smlouva s VV je cár papíru, říká nový hlas ČSSD

Martina Machová Martina Machová
31. 8. 2011 7:00
Poslanec Stanislav Huml zvolený za VV bude nyní svým mandátem podporovat opozici
Stanislav Huml.
Stanislav Huml. | Foto: ČTK

Praha - Voliči poslance Stanislava Humla se musejí smířit s tím, že politik, jemuž dali hlas na kandidátce Věcí veřejných, bude podporovat jinou parlamentní stranu.

Někdejší vládní poslanec se rozhodl, že bude spolupracovat a hlasovat s nejsilnější opoziční stranou - sociální demokracií - a netají ani úmysl stát se jejím členem.

Nebrání mu v tom ani fakt, že stejně jako ostatní poslanci Věcí veřejných podepsal smlouvu, v níž je za politické přestupy stanovena sedmimilionová sankce.

"To je cár papíru. Říkal jsem jim to do očí již od začátku. Je to nevymahatelné," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz poslanec Huml. "A oni byli ti, co mne vyloučili, já mám papír, že jsem byl exkomunikován," dodává. 

Humlovo rozhodnutí označil premiér Petr Nečas jako přeběhlictví, ale exvládní poslanec to odmítá. "Přeběhlíci jsou pro mne ti, co utíkají za prebendami a za vládními výhodami. Já z toho žádné takové výhody nemám," říká. 

A.cz: Proč jste se rozhodl spolupracovat se sociálními demokraty právě nyní?

Ve mně už to zrálo déle. Museli si to přežvýkat v sociální demokracii a docela jim to trvalo dlouho. Obrátil jsem se na ně před prázdninami.

Ani Bohuslav Sobotka nevyloučil, že vztah s bývalým poslancem VV bude chtít sociální demokracie utužovat.
Ani Bohuslav Sobotka nevyloučil, že vztah s bývalým poslancem VV bude chtít sociální demokracie utužovat. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Proč právě sociální demokracie?

Kvůli programu.

A.cz: Ale program Věcí veřejných byl průnikem programů více stran, například i ODS.

Já vím, více tam ale bylo z ČSSD. Zejména sociální věci. Věci veřejné byly z trojkoalice nejvíce levicové.

A.cz: Oslovil jste i ostatní strany?

Ne.

A.cz: Jak nyní budete fungovat? Budete chodit na jednání klubu… ale jak budete hlasovat?

Pořád podle programu a nejlepšího vědomí a svědomí. Už více jak tři měsíce v klíčových věcech hlasuji s nimi. Když to srovnáte s Kristýnou Kočí a s Jaroslavem Škárkou, už hlasujeme úplně jinak. Hlasoval jsem i pro poslední vyslovení nedůvěry vládě.

A.cz: Ale vy jste hlasoval i proto, aby koalice ODS, TOP 09 a VV vznikla. Opravdu se domníváte, že nejste přeběhlíkem?

Nejsem přeběhlíkem. Přeběhlíci jsou pro mne ti, co utíkají za prebendami a za vládními výhodami. Já z toho žádné takové výhody nemám. Já jsem od vládních výhod odešel do opozice. Srovnání s Melčákem a Pohankou vůbec nesedí. Jsem odpadlík, protože od sekty se odpadává.

A.cz: Už jste podal přihlášku do ČSSD?

Nene. Je to zatím opravdu neformální spolupráce, do konce roku uvidíme.

A.cz: Vás se v poslední době snažilo získat více stran. Například Jana Bobošíková se svou Suverenitou a i jí jste slíbil spolupráci…

Byl jsem se podívat na sjezdu a fandím jí. Ale potom, co předvedly Věci veřejné, tak se obávám, že důvěra k malým stranám bude totálně podkopnutá.

A.cz: To je další důvod, proč jste šel právě k ČSSD?

Ne proto. Hlavní důvod je, ten, že klub je ve sněmovně hodně důležitý. Každý týden mi chodí štos zákonů a v klubu se to rozdělí. Jsou tam specialisté - jeden na dopravu, jeden na bezpečnost, jeden na sociální věci a dostanete souhrnnou zprávu ke každému tisku. Já to sám nejsem schopen přečíst, to je pak hlasování naslepo a to nechci.

 

Právě se děje

Další zprávy