Kampaň přituhuje: Pan Čistý Nečas vs. opilec Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 9. 2010 22:55
Pražané dostali předvolební leták, tvářící se jako noviny
"Pražské listy"
"Pražské listy" | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Boj před podzimními volbami do pražského magistrátu se přiostřuje. Na pravici se o pražské voliče seperou ODS a TOP 09. A v předvolebním boji se hodí leccos.

Pražanům přistál ve schránkách dvojlist nazvaný Pražské listy. Tento spíše leták se tváří jako noviny s podtitulem "humorný politický občasník". Jenže noviny, které nemají žádnou tiráž, tedy sebemenší informaci o tom, kdo je vydává a kdo pro ně píše.

Články nejsou podepsané - nepočítáme-li zkratku "abb" pod jediným z článků.

Opilec Kalousek...

Hlavní článek se strefuje do ministra financí a 1. místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Článek Kalouskovi vyčítá nedostatek loajality k premiérovi - a oba pány staví do ostrého kontrastu.

"Miroslav Kalousek je nespokojen s premiérem Petrem Nečasem a pravděpodobně se pokusí navrátit ke své původní myšlence: vládnout s Paroubkem a komunisty," tvrdí článek hned v úvodu.

"Opilecké úlety ministra financí jsou prkotinou proti nástrahám, které Kalousek mediálně připravil a jistě i bude připravovat svému premiérovi," pokračuje dál. "Nedostatek loajality Kalouska k Nečasovi vychází z patrně velmi zbytnělého ega ministra financí v kombinaci s opileckou pýchou.

... a pan Čistý!

Zároveň se leták nijak netají tím, na čí straně ve sporech stojí.

"Petr Nečas není dobrým partnerem pro Kalouskovy obchodní záměry. Pan Čistý, jak se Nečasovi říká, má jiné zájmy než Kalousek. Jde mu primárně o dobrou, civilní správu země a věcí veřejných," chválí premiéra leták.

A pateticky pokračuje: "Při vzniku této vlády, do které občané tolik investovali a věří jí, bylo jasně deklarováno, že musí premiér a ministr financí společně vystupovat, a ne se hádat."

A odhaluje i své informační zdroje: "Vrabci na střeše si cvrlikají, že Kalousek by rád dokončil útok na ODS."

ODS? My ne!

"Viděl jsem to. Je zřejmé, že to je z dílny ODS," říká k tomu Miroslav Kalousek. "Ale pevně doufám, že mě nikdo nebude nutit komentovat kýbl špíny. Každý má v předvolební kampani jiný vkus."

Pražská ODS se ale od listu distancuje - tvrdí, že leták nevydala. "O takové tiskovině ani nevím. Nic takového nevydáváme," tvrdí předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Stejně se od něj distancovaly po dotazu Aktuálně.cz i "Listy hl. m. Prahy", kterým se někdy zkráceně říká "pražské listy", které vydává pražský magistrát. "Nemáme s tím nic společného," prohlásila na dotaz redakce Listů.

Faktem je, že se tiskovina strefuje nejen do Kalouska, ale také do kandidáta TOP 09 na pražského primátora Zdeňka Tůmy (titulkem "Bakalův Tůma") nebo do lídra Zemanovců Miroslava Šloufa, u kterého připomíná přezdívku, kterou mu dával v odposlouchávaných telefonátech zavražděný kmotr Mrázek - "vodník".

Tým ODS naopak představují "Pražské listy" pod titulkem "Sporťáci drží spolu" a článek slibuje "více sportovišť, cyklostezek, in-line areálů a celopražské školní mistrovství".

 

 

Právě se děje

Další zprávy