Kalouskův plán: Vyhodí stovky úředníků, zruší instituce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 2. 2012 15:50
Agenda České obchodní inspekce se přesune jinam, fond podpory kinematografie zanikne
A bude se škrtat...
A bude se škrtat... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel s nápadem, kde ušetřit na úřednických místech.

Kvůli snaze vlády udržet i v čase stagnace ekonomiky naplánované rozpočtové schodky mají skončit instituce jako je fond dopravy, fond podpory kinematografie nebo Česká obchodní inspekce.

Škrty některých agend - a někdy celých úřadů - mají přinést celkovou úsporu 2 miliard a 436 milionů korun.

Plán zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách.

Některé úřady mají zmizet zcela: například Česká obchodní inspekce, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva nebo Vojenský vlečkový úřad. Jejich činnost se přesune jinam, případně ji už duplicitně někdo vykonává, činnost některých úřadů pak ministerstvo financí vyhodnotilo jako zbytečnou.

Jiné agendy se včlení pod ministerstva či jiné instituce. Uspoří se polovina, nebo i jen čtvrtina zaměstnanců a peněz.

Část úředníků ale přijde o práci úplně - "úspora" pracovních míst se má týkat 2 420 z nich.

Hygienici pod veterinární správu

Největší "úmrtnost" se dá čekat na krajských hygienických stanicích. Ty by se měly včlenit částečně do veterinární správy a zemědělské a potravinářské inspekce, a částečně by zůstaly pod resortem zdravotnictví (kontrola léčiv). O práci by přišlo 552 stávajících zaměstnanců.

Podobně by na tom byla Česká obchodní inspekce, začleněná nově do generálního ředitelství cel - tady by se propouštění týkalo 472 lidí.

Po dvou stovkách zaměstnanců by se ušetřilo včleněním rostlinolékařské správy pod veterinární správu a kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Konec fondů?

Vládní škrty mají podle Kalouska "škrtnout" také řadu fondů: fond dopravy se má včlenit pod ministerstvo a ze tří čtvrtin zaniknout, fond životního prostředí a zemědělský fond má zeštíhlet o čtvrtinu.

Jiné fondy takové štěstí nemají. Zcela zaniknout má fond kultury, fond na podporu kinematografie, rolnický a lesnický fond nebo vinařský fond.

U jiných úřadů se zase počítá s tím, že se sloučí dva i tři v jeden. Takto splynout má Státní plavební správa s Drážním úřadem a Úřadem pro civilní letectví.

Otázkou je, jak se na nápad šéfa resortu financí budou dívat vládní kolegové a koaliční partneři, až je začnou projednávat v balíku navrhovaných škrtů a zvyšování daní.

Zbyněk Stanjura už pro Aktuálně.cz prohlásil, že ODS očekává úspory při "rušení agend a rušení úřadů" ve výši 10 až 15 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy