Kalousek vrací úder: Nechte daně, snižte pojistné

Petr Holub
26. 3. 2008 18:15
Ministr zveřejnil, proč nesnižovat sazbu na 12,5 %
Ministr financí nechce, co chce ODS.
Ministr financí nechce, co chce ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek zveřejnil argumenty, proč není správné snižovat daňovou sazbu na 12,5 procenta - tedy dodržet plán, který včera potvrdila ODS.

Oficiální materiál ministerstva financí vypočítává, proč je lepší postup, který by zachoval sazbu daně z příjmu na současných 15 procentech. To by umožnilo snížit všem o procento sociální pojistné.

Lidé by už neplatili na boj s nezaměstnaností a jen polovinu na nemocenskou.

Všichni by tak na změnách vydělali a očekávaný výpadek příjmů státního rozpočtu by dosáhl jen 13 miliard. "Tato varianta by neměla zásadní dopad na deficity veřejných rozpočtů," stojí v ministerské analýze.

Experti největší vládní strany ODS však už včera tento plán odmítli. "Sazby 12 a půl procenta se nevzdáme," řekl poslanec Michal Doktor.

Čtěte více: Plán daní 2009 leží na stole. Detaily budou později

Drahá a nespravedlivá

Pokud by ovšem vláda na snížení daňové sazby na 12,5 procenta trvala, bylo by to podle ministra financí mnohem dražší. Samotná tato operace by přišla státní rozpočet na 10 miliard.

Tento pokles příjmů by nastal, i kdyby se podle plánu snížily daňové slevy pro dospělé ze současných 24 840 na 16 560 korun a pro děti z 10 440 na 10 200 korun.

Kalousek přitom upozorňuje, že při této operaci by většina občanů platila vyšší daně, vydělali by na tom pouze nejbohatší.
Další úpravy, které by všem přinesly minimálně stejný zisk, jako první varianta, by stály další miliardy. Znamenalo by to snížit daňové slevy u dospělého jen na 20 640 korun. U dětí by se dokonce sleva musela zvýšit na 13 320.

To by podle materiálu ministerstva financí znamenalo utratit dalších 25 miliard, které by se musely škrtat v rozpočtech jednotlivých ministerstev.

Tato varianta má podle ministra Kalouska nevýhody i v tom, že zásadně snižuje odvody pouze nejvyšším příjmovým skupinám.

Čtěte více: Spočítáno: Většina rodin na reformě prodělá

Nemusí být tak zle

Kalousek nezmiňuje třetí možnou variantu, podle níž by stačilo snížit všem daně jen do té míry, aby byly nižší než v roce 2008.

Zároveň se v příštím roce snižují příspěvky zaměstnavatelů na nemocenskou, a tím se občanům sníží o 1,9 procenta hrubé mzdy daňový základ. Opatření, kterým se příjmy státního rozpočtu propadnou o 25 miliard, je už zahrnuto do schválené rozpočtové reformy.

Za takových podmínek by bylo možné snížit daňovou slevu pro dospělého na 20 tisíc a u dětí ji nechat na částce 10 200 korun.
Náklady na takovou úpravu by nepřekročily 15 miliard. Poslanci ODS předpokládají, že takovou částku pomůže zajistit úspěšnější výběr daní, který naznačují údaje z počátku letošního roku.

Občanští demokraté také už včera vysvětlili, že konečnou verzi daňových změn pro rok 2009 chtějí dosáhnout tím, že budou kombinovat snížení pojistného se zvýšením daňové slevy pro dospělé.  

 

Právě se děje

Další zprávy