Julínka chci vyměnit, řekl Topolánek grémiu ODS

Petr Holub
6. 1. 2009 16:00
Čunek nebo Kalousek? Ve vládě by mohli zůstat oba, míní premiér
Reformátor Tomáš Julínek je na odchodu.
Reformátor Tomáš Julínek je na odchodu. | Foto: Ludvík Hradilek

* Premiér chtěl změny oznámit v pondělí, šéf lidovců Čunek si vzal čas na rozmyšlenou * Odejít mají dále ministři Řebíček a Stehlíková. * Julínka by mohla nahradit senátorka Filipiová, europoslanec Cabrnoch či náměstek Šnajdr.

Praha - Změny, které chce ve vládním týmu udělat premiér Mirek Topolánek, se rýsují čím dál zřetelněji.

Vedle mnohokrát zmiňovaných ministrů Aleše Řebíčka (ODS) a Džamily Stehlíkové (SZ) odejde z vlády i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Premiér Mirek Topolánek o tom informoval členy dnešního grémia ODS, když jim popisoval dosavadní jednání o rekonstrukci vlády. Aktuálně.cz má tuto informaci od zdroje důkladně obeznámeného s jednáním.

Topolánek zároveň připustil, že zatím není vůbec jisté, jaká ministerská výměna proběhne u lidovců. Není vyloučena varianta, že se žádný ministr z KDU-ČSL měnit nebude.

Kdo přijde?

Julínkovo jméno měl premiér na seznamu výměn už o víkendu, kdy plány předložil dalším dvěma koaličním lídrům Bursíkovi a Čunkovi.

Za Julínka zatím Topolánek nemá jasného nástupce.

Favoritkou zůstává pražská senátorka Daniela Filipiová, bez šance dosud nejsou ani europoslanec Milan Cabrnoch a Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

V tom se Julínkův případ liší od případu ministra dopravy Aleše Řebíčka - u něho je jasným nástupcem bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl.

A při odchodu ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové je nyní stále ve hře varianta, podle níž Strana zelených na ministerské křeslo úplně rezignuje a nástupce ani nenavrhne.

Stehlíková dnes ČTK zopakovala, že je na odchod připravena. "Připraven je i můj nástupce," řekla s tím, že by ji měl vystřídat někdo ze stranických kolegů. Jméno však neprozradila.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Bendla na Aktuálně.cz

Souboj Valachů

Topolánek potvrdil kolegům z vedení strany, že odmítne návrh šéfa lidovců Jiřího Čunka, který za svou stranu doporučil odvolat ministra financí Miroslava Kalouska a nahradit ho ekonomem Tomášem Sedláčkem.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Kalouska bych mohl nahradit, kývl Sedláček z ČSOB

Premiér se naopak snaží prosadit, aby namísto Kalouska odešel samotný Čunek.

Šéfové ODS a KDU-ČSL se dokonce veřejně obviňují z naschválů. Podle Čunka navrhl Topolánek jeho odvolání, až když uslyšel, že odejít má Kalousek. Topolánek tvrdí opak: nejdříve navrhl rezignaci Čunkovi a ten odpověděl, že k výměně vybral Kalouska.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kalousek z vlády, navrhlo předsednictvo lidovců

Pro ODS je přijatelná varianta, kdy Čunek opustí ministerstvo pro místní rozvoj a převezme kulturu od Václava Jehličky. Lidovci ovšem zatím nemají pro místní rozvoj náhradu.

Jednání mezi Topolánkem a Čunkem také může skončit patem, při kterém zůstanou ve funkcích všichni stávající lidovečtí ministři.

 

Právě se děje

Další zprávy