John měl jít odborům víc po krku, říká ministr Bárta

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 11. 2010 15:05
Vlivný ministr dopravy Vít Bárta jinak předsedu Věcí veřejných a kritizovaného ministra vnitra hájí
Nejvlivnější z "Vévé běžců" Vít Bárta.
Nejvlivnější z "Vévé běžců" Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někteří předáci Věcí veřejných sice otevřeně vyzývají svého předsedu Radka Johna, aby se vzdal místa ve vládě anebo postu ve straně, faktický lídr strany Vít Bárta však říká, že změny v kabinetu příliš podporovat nebude.

Dokonce říká, že si větší rekonstrukci vlády nedokáže představit - pokud má vláda něčeho dosáhnout a pokud má mít její vládnutí smysl.

Změnu by podpořil jedině v případě, kdy se rozhodne odejít sám ministr vnitra Radek John, jeden z nejkritizovanějších ministrů vlády, jehož popularita u veřejnosti za několik měsíců od voleb strmě spadla.

Johna však Bárta v rozhovoru pro Aktuálně.cz stále hájí - i před kolegy z vedení Věcí veřejných - ministrem školství Josefem Dobešem a Jaroslavem Škárkou, kterým se Johnova pozice předsedy strany a ministra nelíbí. 

"Je to jenom na Radkovi, jak on tuto situaci zhodnotí. Já za ním stoprocentně budu stát při jakémkoliv řešení, které zvolí," vzkazuje jim v rozhovoru Bárta, přestože některé Johnovy chyby pojmenoval.

 

Odborům se měl postavit

A.cz: Kdybyste měl seřadit ministry za VV podle toho, co za těch 100 a něco dní ve vládě udělali - jak by to vypadalo?

To by bylo nefér, jsem jedním z těch běžců. Každý z nás je navíc sportovcem s velmi odlišným typem disciplíny. Já jsem běžcem na krátké trati, investiční ministerstvo, kde musí padat razantní rozhodnutí. Pepa Dobeš a Kamil Jankovský jsou někde ve středu a extrémem je ministerstvo vnitra, kde Radek John běží na velmi dlouhé tratě.

Těžký život Radka Johna. Už ztratil i podporu veřejnosti.
Těžký život Radka Johna. Už ztratil i podporu veřejnosti. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Vy se dlouhodobě zastáváte Radka Johna, říkáte, že je hromosvodem pro média. Ale nemůže si za to sám některými neuváženými výroky?

Radek neměl ustupovat odborům v tom, aby se nepropouštělo. Policie se měla seškrtat o 10 procent než jít cestou plošného snížení platů. Mě mrzí, že Radek není razantnější v kritice odborů. Jestliže se s odbory dohodli a odboráři přesto rozmlátili recepci ministerstva vnitra a teď budou podporovat stávku, je to od nich nefér.

Je to top manažer

A.cz: Zeptám se jinak: nebylo by pro VV jako etablující se stranu výhodné mít předsedu, který není vytížen vládní funkcí a bude se zabývat čistě stranickými záležitostmi, jak o tom mluvil ministr Dobeš?

Víte co, já se oproti Pepovi Dobešovi odmítám pouštět se do nějakých spekulací.

A.cz: Mluvil o tom ale i výkonný místopředseda Jaroslav Škárka...

Já Radka Johna považuji za top manažera, který přivedl stranu k fenomenálnímu úspěchu... A jedině top manažer má sílu zvážit všechna pro a proti.

A.cz: Zeptám se ještě jinak: uvažují VV, že by vyměnily ministra vnitra?

Já o žádné takové úvaze nevím a v žádném případě se na takové myšlence odmítám podílet.

Bublina rekonstrukce

A.cz: Takže můžete říct, že se voliči řekněme v první půlce příštího roku setkají s ministry VV ve stejné sestavě a na stejných resortech?

Já se omlouvám. Jsem v pozici volebního manažera, kterou dávám na ideové konferenci k dispozici. Ideová konference bude vůbec o směřování strany do budoucna. Abych měl odvahu říkat, co bude s VV ve vládě příští rok, by nebylo správné.

A.cz: V politickém zákulisí se ale říká, že se o změnách ve vládě uvažuje a že se jen čeká na rozhodutí VV. Je to pokusný balonek, nebo se skutečně o něčem takovém už uvažuje?

Já se usmívám, beru to jako bublinu. Vnímám u všech politických stran nějakou vnitřní debatu, že někteří ministři jsou silnější, jiní mají rozjezd o něco delší. Ale žádnou diskusi koaličních partnerů na téma personálií ve vládě jsem nezažil. My teď naopak musíme rychle konat. Pokud bychom se rychle neshodli, vláda ztrácí mandát a smysl své existence.

A.cz: Byly by třeba VV ochotné k nějaké rošádě resortů? Sami říkáte, že chcete být sociálnější, takže by se třeba nějaká výměna nabízela...

Rošáda resortů je téma, které jsem ani v kuloárech zatím neslyšel.

Kdo ztratí nervy?

A.cz: A co třeba ministerstvo práce a sociálních věcí, pokud chcete „zesociálnět" nebo ministerstvo životního prostředí - o tom byste neuvažovali?

Ale jen výměna resortu znamená ztrátu minimálně dalších 100 dnů. A jestliže u velkých reforem - zdravotních, sociálních, daňových - si říkáme, že všechny mají začít platit k 1. lednu 2012, jde při rychlosti veřejné správy o minuty. Takže personální výměny je něco, před čím budu velmi varovat a budu se ptát koaličních partnerů, jestli dokážeme najít nějakou kontinuitu. Ale já neříkám, že je to vyloučeno.

A.cz: Takže nečekáte větší rekonstrukci vlády?

Já si to nedokážu představit. Ale přiznávám, že si dokážu představit, že se při jednání o reformách dostaneme do kritického stavu a někdo z těch ministrů řekne - já už na to nemám nervy, odcházím.

A.cz: A odvolání třeba po dohodě v koalici?

Nedokážu si představit postup obrácený, že bychom zasedli jako koaliční partneři a dohodli se na nějakých rošádách, protože bychom tím ztratili ten reformní čas.

 

Právě se děje

Další zprávy