Jihočeská ČSSD posvětila Špidlovu kandidaturu do Senátu

ČTK ČTK
20. 2. 2010 14:35
Bývalý eurokomisař chce být politicky aktivní na jihu Čech
Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla
Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla | Foto: Ludvík Hradilek

Český Krumlov - Bývalý eurokomisař, premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla bude na podzim kandidovat do Senátu ve volebním obvodě číslo deset Český Krumlov.

Jeho kandidaturu dnes jednomyslně schválili delegáti z Českokrumlovska, Prachaticka a Českobudějovicka na obvodní nominační konferenci.

O křeslo se nejspíše utká s dosavadním senátorem ODS Tomášem Jirsou. Ten řekl, že by chtěl post obhajovat. Zatím získal nominace několika místních organizací.

Motiv, proč Špidla přijal nominaci, je podle něj jednoduchý: "Prošel jsem neobvyklou politickou zkušeností a je mi 59 let, mohu tedy počítat, že sedm-deset let ještě budu v plné formě a budu moci ze sebe vydat to, co jsem získal. Chci své zkušenosti a znalosti, které jsem získal v životě, dát ve prospěch České republiky, jižních Čech, senátního obvodu, který znám relativně dost dobře," řekl Špidla novinářům. Poznamenal, že k regionu má i své osobní vazby, jeho dědeček žil v Hůrce v Pošumaví.

Z Prahy do Krumlova

Špidla teď má trvalé bydliště v Praze, jeho mateřskou organizací ČSSD je ale stále jindřichohradecká. V Českém Krumlově by si rád pořídil byt.

Voliče chce Špidla oslovit poctivostí a racionalitou. Prodiskutovat s nimi chce problémy, konfrontovat představy v úzké spolupráci s krajem, aby našli možnosti, na kterých je shoda, které mají smysl a které by mohl ovlivnit.

"Já nemíním slibovat věci, které v případě, že jste zvolen senátorem, možné nejsou," zdůraznil. Naprostá většina konkrétní správy země je podle něj na zastupitelstvech obcí a kraji.

Špidla nemá rád kampaně amerického typu. Neví, zda jsou účinné, nebo ne, ale nemá je rád. "Mám raději přímé kontakty s lidmi," uvedl s tím, že by se v předvolební kampani rád setkal s lidmi všech obcí v obvodě, kde jsou zastupitelstva. Základní technické problémy regionu zná, protože řada z nich je letitá, jako třeba stavba dálnice D3.

Hospodářsky slabý jih

Nominaci Špidly do Senátu přivítal předseda krajského výkonného výboru ČSSD a hejtman Jiří Zimola. "Jsem rád, že jsme se s Vladimírem Špidlou domluvili a přijal naši nabídku. On je Jihočech a problémy regionu dobře zná. Definován je jako hospodářsky slabý, je zapotřebí, aby naše politické vize tuto skutečnost reflektovaly," uvedl předseda.

Kandidaturu bývalého eurokomisaře již v lednu přivítalo sociálnědemokratické vedení. To s ním, jak řekl předseda Jiří Paroubek, chce spolupracovat již před sněmovními volbami. Nominaci ještě musí potvrdit krajská konference 20. března.

Lidé budou volit na podzim do třetiny Senátu, tedy 27 členů horní komory.

 

Právě se děje

Další zprávy