Jestřáb Netanjahu míří do Prahy, přiveze část své vlády

Tereza Šídlová
3. 5. 2012 17:01
Informaci přineslo čtvrteční vydání večerníku Insider
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Praze s premiérem Nečasem během loňské návštěvy.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Praze s premiérem Nečasem během loňské návštěvy. | Foto: Reuters

Praha - Velký hráč světové politiky, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, se podle deníku Insider vrací po třinácti měsících do Prahy.

Jeden z nejstřeženějších mužů světa s pověstí jestřába a s přezdívkou Bibi by se měl v půlce května sejít s premiérem Petrem Nečasem. Šlo by tak o zdaleka nejčastějšího hosta české metropole na takto vysoké mezinárodní úrovni.

Insider ve svém čtvrtečním vydání píše, že se při nadcházející návštěvě chystá společné zasedání české a izraelské vlády, které oba premiéři avizovali na dvou předchozích setkáních loni. S Netanjahuem by totiž měla do Prahy přiletět skupina asi pěti izraelských ministrů.

Oficiální reakce premiérova mluvčího Michala Schustera je vyhýbavá ("Zatím tuto informaci potvrzovat nebudeme."), informace Insideru z českých vládních i diplomatických zdrojů však připustila například i mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

„Možnost oficiálního setkání ministra práce s jeho izraelským protějškem je nyní v jednání, a to včetně případných témat," uvedla.

Netanjahuova druhá návštěva u Nečase v Praze odráží současné nadstandardní česko-izraelské vztahy, jejichž základy byly položeny za československé první republiky. Česko je považováno i za klíčového spojence Izraele na půdě EU.

Podobné mezivládní konzultace z pohledu Česka proběhly nebo se plánují už jen s nejbližšími sousedy, Slováky a Poláky.

Další podrobnosti o příletu izraelských politických špiček naleznete v Insideru - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy