Jednání o škrtech váznou, koalice se zatím nedohodla

Jakub Novák
14. 3. 2012 19:24
O Kalouskových návrzích bude vláda jednat až příští týden
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Kabinet se neshodl na škrtech, které pro letošní rok připravil Miroslav Kalousek (TOP 09), a rozhodl se další jednání posunout o týden.

"K posunu došlo, proběhne k tomu koaliční jednání," potvrdil to pro Aktuálně.cz ministr Martin Kuba.

Proti Kalouskem navrženým škrtům už od počátku vystupují kromě opozice také Věci veřejné.

Mimořádně rezolutně se nejmenší z koaličních partnerů postavil zejména proti škrtům v resortu školství, který tato strana spravuje.

Podle Kalouskova návrhu by totiž mělo školství přijít o téměř 4,5 miliardy. Ze všech ministerstev by tak byl Dobešův úřad donucen k největším úsporám.

Radek John (VV) přitom už na úterní tiskové konferenci prohlásil, že takto vysoký škrt ve výdajích na školství naprosto odmítá.

Na MŠMT by škrty dopadly nejvíce.
Na MŠMT by škrty dopadly nejvíce. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Michala Babáka by byla akceptovatelná suma maximálně do výše 300 až 400 milionů; strana se však během vyjednávání bude snažit hlavně o to, aby k žádným škrtům nedošlo.

"Tyto úspory by se v budoucnu velmi prodražily," řekli novinářům zástupci Věcí veřejných.

Dalšími kritickými body, které by mohly zavdat příčinu ke sporům uvnitř koalice, jsou sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty a škrty v sociálních výdajích.

Velkou vlnu nevole vzbudila zejména snaha o zmrazení důchodů nebo zrušení porodného.

Co se daně z přidané hodnoty týče, navrhuje Kalousek sjednocení sazeb na 20 % s tím, že ve snížené 14% sazbě by zůstaly léky, knihy a tisk.

Věci veřejné by byly pro ponechání dvou sazeb. Nebrání se nicméně zvýšení její horní hranice o jedno procento s tím, že by tento rozdíl putoval přímo do státního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy