Je rok ve sněmovně. Mluvil 2x a ví, že je tam nezdravo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 8. 2011 12:40
Poslanec Jan Pajer po roce: Zatím jsem neprosadil nic významného
Jan Pajer
Jan Pajer | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Patří k těm novým poslancům sněmovny, které do vysoké politiky vynesla "kroužkovací revoluce" posledních voleb.

Z posledního místa na kandidátce ODS se třicetiletý odborný referent náchodského městského úřadu Jan Pajer dostal díky preferenčním hlasům voličů mezi tři občanské demokraty, kteří byli na Královéhradecku zvoleni.

"Šel jsem tam s pocity překvapení až šoku, protože dostat se ze 20. místa do sněmovny byla čirá utopie. Navíc manželka byla ve čtvrtém měsíci těhotenství. Takže to bylo od euforie do deprese," vzpomíná po roce Pajer, jak skok na kandidátce nečekal a s prací poslance nepočítal.

Jak vidí situaci po prvním roce mezi poslanci?

"Baví mě práce ve výborech. Není to tam tak striktně politické. Na výboru pro obranu a bezpečnost se - s výjimkou komunistů - stírají politické hroty. Většinou je to ryze odborné. A není výjimkou, že si sociální demokracie s ODS notují oproti Věcem veřejným i TOP 09," pochvaluje si poslanec, který je také členem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

"Ten mám jako víceméně doplňkový, moc jsem tam ani nechtěl, ale jelikož jsou kvóty pro politické strany, docházím tam, když se to nepřekrývá s branně bezpečnostním výborem."

Pilný při hlasování, neřeční

Když zrekapitulujeme Pajerovu poslaneckou činnost, hlasování se účastní disciplinovaně: v 85 procentech všech hlasování byl přítomen.

Foto: Ondřej Besperát

Aktivně příliš nevystupuje. Statistika jeho vystoupení ve sněmovně činí dva proslovy: jednou, když stahoval interpelaci na ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), podruhé, když ji konečně přednesl.

Přiznává, že za rok ve sněmovně nic podstatného neprosadil. Podepsal se jen pod dva návrhy zákonů. V prvním případě to byl zákon o protikomunistickém odboji, kam se jen připodepsal.

Na novele přestupkového zákona, který by dal obcím pravomoc vykázat pachatele přestupku až na tři měsíce za hranice obce, se podílel - jak sám tvrdí - už více. "Diskutovali jsme o něm s kolegyní Řápkovou, byl jsem i na konferenci v Novém Bydžově," říká.

Jako zpravodaj - tedy poslanec, který provází konkrétní zákon sněmovnou a navrhuje i hlasovací proceduru - se ještě neuplatnil.

Teď mu výbor přidělil úkol být zpravodajem ke komunistickému návrhu zákona, který by zrušil embargo na dodávky komponentů pro íránskou elektrárnu v Búšehru. Je téměř jisté, že s ním velkou práci mít nebude, protože předloha podle všeho spadne pod stůl hned v prvním čtení.

Příští volby? Klidně...

"Ten první rok byl spíše o navazování sociální sítě, protože když něco chcete, musíte mít i známé náměstky na ministerstvech, ředitele odborů," říká k tomu mladý poslanec.

A připouští, že "staří harcovníci" ve sněmovně mají oproti nováčkům zřetelnou výhodu: vyznají se v procedurách i v prostředí, vědí, komu zavolat.

V tuto chvíli říká, že pokud by mu to jeho strana nabídla, šel by do sněmovních voleb znovu. "Ale více než dvě volební období bych ve sněmovně nechtěl být. Je to nezdravé prostředí," dodává Jan Pajer.

 

Právě se děje

Další zprávy