Jandák jmenoval nového šéfa památkářů

teč, čtk
19. 1. 2006 15:08
Praha - Po průvanu na památkových ústavech dnes ministr kultury Vítězslav Jandák oznámil, kdo dál památkáře povede: Tomáš Hájek.

Hájek, člen České komise pro UNESCO, krátce po svém jmenování oznámil, že jednou z jeho priorit bude oddělení správy státních památkových objektů od výkonu expertní činnosti.

"Za cíl si dále beru vznik nového památkového zákona, který by odboural dvojkolejnost památkové péče. Tedy dosavadní oddělení správních řízení a vypracovávání odborných posudků," prohlásil novopečený ředitel.

Památkový ústav spravuje stovku hradů a zámků. Podle Hájka musí pro tuto činnost vzniknout jiná instituce. Soudí, že by to mohlo pomoci rozvoji cestovního ruchu.

"Památkovou péči je třeba vyvést z izolace a její cíle učinit srozumitelnými pro veřejnost," míní Hájek. Bude rovněž usilovat o větší spolupráci s hejtmany a o získávání evropských peněz.

"Památková péče nesmí lpět na čisté konzervaci, musí vidět památky v kontextu současné doby," řekl Hájek.

Jména ředitelů územních pracovišť NPÚ - rovněž ty Jandák v prosinci odvolal - by měla být známa do konce ledna. Na tato místa se hlásilo celkem 93 uchazečů.

Do konkurzu na generálního ředitele se přihlásilo 12 lidí.

Dvaačtyřicetiletý Hájek dosud pracoval jako poradce ministra životního prostředí.

Vystudoval Filozofickou a Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, působil jako politický komentátor Lidových novin a externí komentátor rádia Svobodná Evropa. Kromě práce pro UNESCO rovněž vyučuje na vysokých školách, je spoluautorem skript.

Na ministerstvu životního prostředí se zabýval vztahem témat ekologie, památkové péče a trvalé udržitelnosti cestovního ruchu. Spolupořádal také odborné konference Tvář naší země. Jeho snahou je propojit ochranu přírody a krajiny s péčí o kulturní dědictví.

V loňském roce publikoval knihu Zánik a vznik památkových péčí, která má být filozofií památkové péče. Obsahuje úvahy o památkové péči, snaží se objevit její charakteristiky.

Pokud se podaří ministerstvu kultury ukončit konkurzy do konce ledna, jak plánuje, skončí po dvou měsících pro památkáře období dočasného vedení. Pověřeným ředitelem NPÚ po tuto dobu byl Zdeněk Novák, jehož ministr kultury Vítězslav Jandák jmenoval do funkce 1. prosince. Den poté jej odvolal spolu se všemi řediteli územních pracovišť.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy