Jandák rozjel hromadné propouštění

Adéla Čtvrtečková, Simona Holecová
2. 12. 2005 17:04
Praha - Sto dní stačilo ministru kultury Vítězslavu Jandákovi, aby se rozhodl ve svém resortu provést razantní čistky. Dnes odvolal i ředitele Národního památkového ústavu Zdeňka Nováka, kterého přitom do funkce jmenoval včera.

Kromě Nováka padly podle informací deníku Aktuálně.cz dnes v Praze i hlavy dalších ředitelů krajských poboček NPÚ. Tuto informaci potvrdili jak pracovníci sekretariátů v krajích, tak i někteří ředitelé.

"Ministr si nás dnes pozval do Prahy, kde nám jeho náměstek a nově jmenovaný ředitel odboru lidských zdrojů Miller řekli, že končíme. Důvod se prý nesděluje," řekl Aktuálně.cz šéf Památkového ústavu v Pardubicích Jiří Švec.

Sám Jandák nebyl přítomen; omluvil se s tím, že musí být ve sněmovně kvůli hlasování o státním rozpočtu.

"V pondělí budu psát panu ministrovi dopis. Ovšem nezbývá mi, než to akceptovat," doplnil Švec. Jandákovo rozhodnutí více komentovat nechtěl.

Podobně reagovali i další odvolaní ředitelé. Všem bylo doporučeno, aby se přihlásili do nového výběrového řízení, které bude vypsáno v pondělí. Uzavřeno má být do deseti dnů. Zatím byli všichni s omezenými pravomocemi pověřeni dalším řízením ústavů.

Poslanci chystají interpelace

Zprávy o odvolávání v resortu kultury překvapily nejen ty, kteří o místo přišli, ale i zaměstnance ministerstva a poslance. Jandák je o svých plánech neinformoval. "Přinejmenším odvolání ředitele Nováka po pouhém dni ve funkci je poněkud zvláštní. Někoho jmenovat a hned odvolat, to opravdu nesvědčí o dobré personální politice," prohlásil šéf sněmovního výboru pro školství a kulturu Walter Bartoš (ODS).

"Tady do dnešního rána nikdo nic netušil. Ostatně - i o dalších chystaných změnách se dozvídáme jen z tisku," řekl deníku Aktuálně.cz s podmínkou anonymity jeden ze zaměstnanců ministerstva.

Poslanci z ODS už chystají interpelace. "Rozhodně nás to nenechává klidnými. Budeme se ministra ptát, proč tak schopného člověka, jako je pan Novák, odvolal," uvedla poslankyně Kateřina Dostálová, která vede kulturní podvýbor sněmovny.

Nestraník Novák působil na ministerstvu kultury deset let. Jandák ho podle svých slov odvolal kvůli informaci, že se bourá část Hladové zdi v Praze na Strahově. "Řekl jsem si, že asi není něco v pořádku. Takže k dnešnímu dni jsem rozhodl, že odvolám všechny ředitele ústavů památkové péče, včetně Národního ústavu," uvedl. Má podezření na nezákonné postupy.

Jandák dnes na tiskové konferenci oznámil, že odvolání ředitelů je první krok k ohlášeným změnám systému památkové péče.
Ministr chce zefektivnit hospodaření památkových ústavů a zprůhlednit jejich práci. Označil je za molocha, v němž mizí ročně téměř miliarda korun. "Ochrana památek je špatně postavena," řekl. Chce také posílit nefunkční památkovou inspekci, která podle něj byla v posledních deset letech "paralyzována".

Další propuštění

O práci dnes nepřišli jen památkáři, ale i úředníci příslušného odboru ministerstva. Jandák propustil vedoucího odboru památkové péče Jana Kaigla.

Dalším odvolaným vysokým úředníkem je Michal Beneš z referátu Unesco. Byl tím, kdo dosud úspěšně připravoval zápis památek na seznam světového dědictví. Naposledy se mu podařilo prosadit na listinu i tanec verbuňk minulý týden. Pod jeho správou docílila země třinácti zápisů v rejstříku UNESCO, oproti tomu například Slovensko jich má pouze pět.

Jandák naopak zřídil odbor lidských zdrojů, v jeho čele stojí federální exministr práce a sociálních věcí Petr Miller. Byl to on, kdo přivedl v listopadu 1989 mezi demonstranty na pražské Letné dělníky z ČKD, kde pracoval jako řadový kovář. Dnes je mu čtyřiašedesát. 

Ministra Jandáka se redakci zatím nepodařilo zastihnout. Simona Hradilová z tiskového oddělení pouze poznamenala, že se nejdená o vyhazovy: "Nejsou vyhozeni, jedná se o personální obměnu."

 

Právě se děje

Další zprávy