Jakl dostane na kampaň 1,5 milionu, hlasy sežene strana

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 8. 2012 12:21
Svobodní, za které chce kandidovat, počítají i s dary sponzorů
Ladislav Jakl.
Ladislav Jakl. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na prezidentskou kampaň Ladislava Jakla nemá Strana svobodných občanů dost peněz. Poradce prezidenta Václava Klause se tak bude muset obejít jen s milionem a půl.

"Předchozí kampaně nestály víc než milion korun, nemáme žádné státní dotace. Takže celkově to bude ne víc než jeden a půl milionu," upřesnil místopředseda Svobodných Radim Smetka.

V září rozhodne vedení strany o uvolnění peněz na kampaň, počítá i s příspěvky členů.

Jakl musí přispět taky

Zčásti se na kampani bude finančně podílet i sám Jakl, neuvedl ale konkrétní částku. "To je samozřejmost," prohlásil Smetka.

Svobodní ale doufají, že se třeba pro Jaklovu kandidaturu najdou sponzoři.

"Kdokoliv, kdo se naskytne a bude ochoten nás podpořit, s tím budeme jednat," dodal další místopředseda Svobodných, někdejší člen ODS a poradce prezidenta Klause Jiří Payne s tím, že nepřichází v úvahu ústupek od programu.

Zároveň Svobodní popírají, že by Jaklova kandidatura měla jen jediný účel: zviditelnit tuto stranu, která v posledních sněmovních volbách pohořela. Zároveň se ale zdá, že s úspěchem příliš nepočítají.

"Nejde o to, jestli bude zvolen, nebo ne, ale že máme kandidáta, který vyjadřuje program naší strany. To si u kandidátů jiných stran nejsem příliš jist," prohlásil Payne.

"Každý člen sesbírá 50 podpisů, to je úkol"

Sběr podpisů pro Jaklovu kandidaturu začal před nedávnem (Ladislav Jakl musí sebrat minimálně 50 tisíc podpisů, Svobodní nemají poslance ani senátory, kteří by jej mohli nominovat).

"Máme 1350 až 1400 členů, každý má za úkol shromáždit padesát podpisů. Zatím máme prvních pár obálek," upřesnil způsob sběru podpisů Radim Smetka.

S větší aktivitou počítá až na podzim, kdy se Svobodní chtějí soustředit na města s vysokými školami - podpisy tedy chtějí sbírat hodně mezi vysokoškoláky.

 

Právě se děje

Další zprávy