I sněmovna šetří. Víkendové létání poslanců končí

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
6. 8. 2010 12:44
Šéfka sněmovny plánuje prodej rekreačních objektů
I sněmovna šetří. Její šéfka Miroslava Němcová chce ušetřit 15, 6 milionu korun
I sněmovna šetří. Její šéfka Miroslava Němcová chce ušetřit 15, 6 milionu korun | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští zákonodárci začnou v tomto volebním šetřit více, než kdy jindy. Po Senátu ohlásila škrty i Poslanecká sněmovna.

Její předsedkyně Miroslava Němcová oznámila, že sněmovna hodlá prodat některé své rekreační objekty.

Přestanou se rovněž proplácet vnitrostátní letenky, u poslanců oblíbené většinou v pátek, kdy končí zasedání. Poslanci kvůli tomu budou muset změnit zákon.

"Není žádný důvod, aby poslanci na severní Moravu létali, když třeba do Uherského Hradiště nelétají," zdůvodnila své rozhodnutí Němcová.

Ušetříme 15,6 milionu, slibuje Němcová

Sněmovna chce ve svém letošním rozpočtu zmrazit výdaje za celkem 15,6 milionu korun. Nejvíc peněz chce ušetřit na zahraničních služebních cestách, a to přes devět milionů.

Snížení počtu místopředsedů sněmovny z pěti na tři má přinést 1,5 milionu korun.

Kancléř sněmovny Petr Kynštetr upozornil i na další tři položky, jichž se ale letošní šetření netýká. Jde o již zmíněné vnitrostátní letenky poslanců do Ostravy, obměna výpočetní techniky a vozového parku.

Co bude s Landronkou?

Šéfka sněmovna taky zvažuje, jak naloží se sídlem předsedy dolní komory v Praze 6, takzvanou vilou Ladronka. Vilu v Praze sněmovna využívá 13 let. Doposud v ní bydleli všichni předsedové dolní komory. Němcová dům užívat nechce.

Jednou ze tří variant je prodej, totéž platí pro rekreační objekty v Harrachově a v Lipnici, které mohou využívat za poměrně nízké ceny poslanci a zaměstnanci dolní komory. Jen za provoz vily Ladronka sněmovna ročně zaplatí téměř milion korun.

Sněmovna bude hlasovat o důvěře

Sněmovna se sejde už příští týden v úterý, kdy vláda Petra Nečase požádá poslance o důvěru. Očekává se, že ji kabinetu vysloví všech 118 koaličních poslanců.

Do konce roku by se měly podle Miroslavy Němcové konat ještě tři řádné sněmovní schůze. První začne 20. září, druhá 25. října a třetí 6. prosince. V prosinci by se mělo konat druhé i třetí, tedy závěrečné schvalování návrhu rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy