Hovorka napíná vládu: Váhá s hlasem pro důvěru

Martina Macková
6. 10. 2008 13:30
Rebel, který nehlasoval pro Topolánkův batoh, opět přemýšlí
Už na letošním sjezdu Hovorka prosazoval, že lidovci by v některých případech neměli brát ohled na programové prohlášení vlády
Už na letošním sjezdu Hovorka prosazoval, že lidovci by v některých případech neměli brát ohled na programové prohlášení vlády | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Lidovec Ludvík Hovorka, který jako poslanec vládní koaliční strany už několikrát hlasoval proti plánům vládních reforem, přitvrdil svůj postoj proti kabinetu.

Poté, co opakovaně pomohl opozici korigovat vládní plány ve zdravotnictví, vzkazuje nyní kabinetu, že nemá jistý ani jeho hlas při případném hlasování o důvěře.

"Bude záležet, jak se bude vláda chovat," odpověděl na přímou otázku. "A jak chce například přistoupit ke zdravotním zákonům. Jestli je bude tlačit horem spodem - nelze přijmout špatný zákon, aby všichni museli zatnout zuby," uvedl.

Kromě toho Hovorka také uvedl, že vláda si nemůže být jeho hlasem jistá ani v dalších klíčových zákonech, které letos na podzim do sněmovny přijdou.

Stanovil si své podmínky pro schválení rozpočtu a vyjadřuje skeptický názor k umístění radaru americké protiraketové obrany v Brdech.

"Záleží na podobě smluv. Ještě jsem je nečetl," říká tajemně poslanec, i když obě radarové smlouvy jsou už delší dobu veřejně přístupné.

Dobré časy s ČSSD

A: Myslíte si, že by KDU-ČSL měla být tvrdší při jednání v koalici?

Musíme být daleko tvrdší. Náš postup v koaličních jednáních byl doposud nepřiměřený. V minulých koaličních vládách bylo jednání více demokratické, korektní a rovnoprávné.

A: Jak se vám lidovcům vlastně jedná v koalici?

V koalici se dnes jedná jen, když je nějaký problém. Není zájem věci koncepčně připravovat dopředu, posuzovat varianty a najít nejlepší řešení. Výsledkem má být shoda, ale jednání se vede způsobem, že oni - ODS, mají dopředu připravený výstup. S tím jsme se například setkali, když se jednalo o návrzích zdravotnických zákonů.

My můžeme říct nesouhlas veřejně, ale oni přijdou s připravenými listy, že je vše v pořádku, vše vyjednané. Koaliční komise jsou k ničemu. ODS si odnese závěr, že nejlépe je to tak, jak to navrhnou oni.

A: Je chyba mít tuto koalici?

Pro to, aby mohla dobře fungovat, musí být nastaveny jiné mechanismy jednání. Nelze používat silový přístup.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová.
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejsem rebel, jen víc čtu zákony

A: Jste jeden z poslanců, který má přezdívku rebel, vidíte se tak?

Já nejsem rebel. Já jsem řadový poslanec, který se věcem jen trochu víc věnuje. Materiály čtu a přemýšlím o tom. Nechci říct, že ostatní to nečtou, ale třeba tomu nevěnují tolik času.

A: Co vlastně říkáte na tuto přezdívku?

Je to hanlivá přezdívka. Přece člověk, který má odlišný názor, nemusí být nutně rebelem. Pokud je nutné, aby každý názor byl jednotný a nemohl být žádný jiný, tak není třeba, aby tady bylo 200 poslanců. Podle výsledků voleb by mohlo zasednout pět předsedů stran a ti by zvedli plácačky s počtem mandátů. Hlasování by to vyřešilo a pro stát by to bylo levnější.

A: Poslanec je nejprve rebelem a pak přeběhlíkem, proč?

Já nevím, proč jsou tzv. přeběhlíci, nevím, nechci to komentovat.

A: Ale většina říká, že odešli po nátlaku, vyhrožování… Všiml jste si něčeho, co by to ukazovalo?

Ne. Já si jen vzpomínám, jak kolega Melčák šel jednou zadními dveřmi na jednání, aby se vyhnul novinářům.

A: Jsou tlaky na poslance běžné? Nebo záleží na tom, jak kdo si co připouští a o jakou věc jde?

Vedení k poslušnosti se vede na jednání klubů. Ve sněmovně to není vidět.

A: Co si myslíte o rebelech v ODS a u zelených?

Je to odlišná situace, nedokáži posoudit, jaké mají poslanci ODS pohnutky. Ale u paní Zubové a Jakubkové si myslím, že jednoduše nechtějí hlasovat pro špatné zákony. Není to trucovitost. Jestliže dostanete návrh zákona, prostudujete ho, přijdete na to, že jsou tam některé věci špatně a není vůle, aby se řešilo, pak nezbývá než hlasovat jinak. Budeme jinak jako stádo, když budeme odhlasovávat špatné zákony.

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (SZ)
Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (SZ) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Takže ony mají stejné pohnutky jako vy?

Máme podobné názory u zdravotních zákonů. Nebylo moc hlasování, kdy bychom hlasovali odlišně než naše strany. Jsou to ale zásadní věci. Problém je, že zbytek lidí zatne zuby nebo to nevidí tak zásadně. Je určitě špatně, že jsem já nebo ony házeny mezi opozici nebo se na nás ukazuje jako na bourače koalice. Buď je demokracie, nebo vláda jedné strany.

A: Jak vidíte kauzu Morava?

Něco podobného je nechutné a nevěřím tomu, že to byla záležitost selhání jen dvou lidí. A proto jsem zvedl ruku pro vyšetřovací komisi, chci aby se to prověřilo.

A: Vyšetří se ale vůbec něco? Takových komisí bylo…

Výstupy z komisí jsou dány jednacím řádem a tím, že je v nich paritní zastoupení stran. O usnesení se pak hlasuje, a tím je předznamenán výsledek. Každá komise něco zjistila a minimálně je to určitá příležitost, aby si ničemové ve stranách dali pozor.

Klíčová hlasování a já? Přemýšlím, zatím

A: Podpoříte letos rozpočet?

Budu se určitě zajímat, jak bude řešeno postgraduální vzdělávání lékařů. Není možné, aby pokračovalo a přitom tady nebyl institut, který k tomu slouží. Vadí mi také, že ministerstva zemědělství a financí nenašla peníze na doplňkové peníze k přímým platbám pro zemědělce. Ti to musí dostat, pokud ne, sníží se základna, od které se odvozují platby pro další období, a to by je poškodilo v konkurenceschopnosti. Je to hodně důležité, věřím, že to vláda najde.

A: Je možné, že byste rozpočet nepodpořil, třeba na protest jako v případě Topolánkova batohu reforem?

Vždy jsem se snažil vyjádřit názor věcně. Nesnažil jsem se vyměňovat něco za něco. Obchodování je cesta do pekel a nepatří do politiky. Kompromis ano, ale nemůže to být obchodování s názorem.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

A: Zvednete ruku pro radar? Loni jste chtěl referendum...

Rozhodnu se, až dostaneme podklady. Jen se o nich zatím mluvilo v médiích.

A: Říkáte, že stavba radaru nepřispěje k stabilitě. Co by muselo ve smlouvách být, aby vás to přesvědčilo?

Jen reaguji na to, co se děje. Teď se mi zdá, že spíš se svět vrací k nové vlně zbrojení. Radar má být opatření proti teroristickým zemím, ale vyvolá to protitlak na druhé straně. Je to spirála, která odčerpává peníze jinde.

A: Je to pro vás zásadní hlasování nebo "zatnete zuby"?

Chci si to prostě přečíst, nerad hlasuji o něčem, co jsem nečetl.

A: Jan Vidím z ODS řekl, že pokud koaliční poslanci neodsouhlasí radar, pak koalice nemá smysl…

Je to jeho názor. Já myslím, že zájem koalice je v jiných věcech než jen v radaru.

A: ČSSD chystá další hlasování o důvěře. Podpoříte opět vládu?

Bude záležet, jak se bude vláda chovat. Jak chce například přistoupit ke zdravotním zákonům. Jestli je bude tlačit horem spodem… nelze přijmout špatný zákon, aby všichni museli zatnout zuby.

A: Tím byste ale opět protestoval proti reformám ministra Julínka...

Dopředu neříkám nic. Říkám jen, že se teprve rozhodnu.

 

Právě se děje

Další zprávy