Hledá se ministr školství. Zn. odborník a nestraník

Jakub Novák
30. 4. 2012 10:35
Premiér pomýšlí na svého poradce, profesora Fialu. S Peake o tom nemluvil
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas nabídl post šéfa resortu školství svému poradci Petru Fialovi. Učinil tak ale bez vědomí vicepremiérky Karolíny Peake.

O tom, kdo nastoupí do měsíc opuštěného "horkého" křesla po Josefu Dobešovi, by se mělo rozhodnout již tento týden.
S největší pravděpodobností půjde o nestraníka.

Zatím nejvážnějším kandidátem je současný místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace a zároveň prorektor Masarykovy univerzity, profesor Petr Fiala.

Podle České televize učinil Fialovi tuto nabídku premiér Petr Nečas.

"Konkrétně o profesorovi Fialovi jsme s premiérem nejednali. Považovala bych za normální způsob vnitrokoaliční komunikace, kdyby o konkrétních jménech bylo hovořeno na společném koaličním jednání," sdělila pro Aktuálně.cz Karolína Peake.

Jednání o obsazení pozice ministra školství by se mělo uskutečnit během pondělí.

Dobeš odešel, podle svých slov, na protest proti škrtům ve svém resortu, které by zasáhly i do platů učitelů. Podle plánu úředníků z ministerstva by mělo regionální školství přijít o 1,9 miliardy korun.

S tím se bude muset nový ministr vyrovnat. Podle Peake budou nyní hledána řešení, která umožní vázat v resortu školství 2,5 miliardy a zároveň zachovat výši platu učitelů.

Stále jasněji se také ukazuje, že nový ministr školství bude zřejmě nestraníkem. Podle svých slov Peake netrvá na tom, aby byl nový ministr nestraníkem.

"Bavili jsme se s panem premiérem o tom, že by měl resort připadnout odborníkovi, který jej stabilizuje a dotáhne do konce vysokoškolskou reformu," řekla k tomu vicepremiérka.

Tomu by kromě Fialy odpovídal i náměstek ministerstva školství, nestraník Jiří Nantl. Ještě před rozpadem koalice byl nejvážnějším kandidátem právě on.

"Dnes jsme si vyslechli jednoho horkého kandidáta, což byl náměstek Nantl," řekla tehdy Peake, podle které je Nantl specialistou na vysokoškolské vzdělávání.

 

Právě se děje

Další zprávy