Klaus přijal Dobešovu demisi, studenti to oslavili

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 3. 2012 12:07
Prezident se s odcházejícím ministrem školství ještě odpoledne sejde
Nyní již bývalý ministr školství Josef Dobeš
Nyní již bývalý ministr školství Josef Dobeš | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra školství Josefa Dobeše (VV). Novinářům to po schůzce s prezidentem oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

Jméno Dobešova nástupce zatím známé není. Klaus se odpoledne ještě s odcházejícím ministrem sejde.

"K 31. březnu pan ministr Dobeš končí v této pozici. Zatím nový kandidát na pozici ministra školství mládeže a tělovýchovy není vygenerován. Budeme o této věci jednat s představiteli strany Věci veřejné v následujících dnech," řekl Nečas.

Dodal, že se v rozhovoru s prezidentem "letmo dotkli" i situace ve vládní koalici. Tato debata ale prý nebyla nijak dramatická.

Studenti slavili před ministerstvem

Dobešův odchod oslavili před ministerstvem někteří studenti vysokých škol. Obrázek s ministrovou hlavou přivázali na balonky a nechali jej odletět nad ministerstvo, studenti imitovali i loučení prezidenta Václava Klause s "nejlepším ministrem školství". Akci pořádala šestice studentů z iniciativy Za svobodné vysoké školy.

"Josef Dobeš nezištně padl za zájmy svých svěřenců, učitelů a studentů", deklamoval před ministerstvem s obrázkem prezidenta Klause na obličeji jeden z organizátorů akce Dominik Forman.

Napodobujíc prezidentův hlas také uvedl, že Dobeš se svých svěřenců zastával navzdory tomu, co mu prováděli. Odkazoval tak na četné výzvy veřejnosti a odborníků k Dobešovu odvolání.

Odchod kvůli škrtům

Dobeš se rozhodl rezignovat minulý týden kvůli dalším škrtům v rozpočtu svého úřadu. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun.

Nyní již bývalý ministr se s premiérem dohodl na tom, že odejde ke konci března. Úřad po jeho odchodu dočasně povede jeho náměstek Ladislav Němec.

Vedení VV chce jména kandidátů na nového ministra školství projednávat až poté, co se vyřeší rozpočtová situace ministerstva. Uvažují o svých členech Milanu Šťovíčkovi a Dagmar Navrátilové, padlo i jméno místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové.

Ministrování Josefa Dobeše obrazem:

 

Právě se děje

Další zprávy