Heger proti korupci: Nepřijímat dary, nepodléhat tlaku

Radek Nohl Radek Nohl
20. 1. 2011 15:22
Ministr zdravotnictví představil vize boje proti korupci ve svém resortu
Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil protikorupční strategii.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil protikorupční strategii. | Foto: Jan Langer

Praha - Nemocnice by měly lépe vyhodnocovat, jaké přístroje skutečně potřebují a nepodléhat tlaku farmaceutických firem.

To je jedna z cest, kterou chce ministerstvo zdravotnictví využít v boji proti korupci.

Protikorupční strategie, kterou ve čtvrtek představil ministr Leoš Heger (TOP 09), určuje pravidla pro zadávání veřejných zakázek, sponzoring a obchodní vztahy.

"Nevím, kolik díky tomu ušetříme. Korupční atmosféra je ale v České republice hodně špatná," prohlásil Heger.

Nemocnice znemožní přijímat dary od firem

Protikorupční strategii budou zatím využívat jen zařízení řízená ministerstvem zdravotnictví. Heger prý ale má příslib hejtmanů, že se jí budou řídit i v krajských nemocnicích.

Veřejné zakázky na ministerstvu a ve fakultních nemocnicích nad milion korun bude nově schvalovat ministr, do jednoho milionu náměstci.

Šlendrián zakázek
Autor fotografie: Wikimedia Commons

Šlendrián zakázek

1. Gama nůž

  • Nový Leksellův gama nůž, model Perfexion, který letos v Nemocnici na Homolce požehnal osobně arcibiskup pražský Dominik Duka, byl teprve druhý ve střední Evropě, ale zároveň podle dostupných informací také nejdražší na světě. Nemocnice za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako DPH. ZDE

2. Robot da Vinci

  • Největší tuzemské centrum robotické chirurgie bylo zřízeno v lesích nedaleko Velkého Meziříčí. Zdejší americký robot da Vinci provede ve zdejší Nemocnici svaté Zdislavy 250 zákroků. Za každý zákrok zaplatí pojišťovny 140 tisíc korun. To je o 110 tisíc víc, než stojí operace prostaty bez robota. Jde o mimořádně výhodnou investici. ZDE

3. Cyberknife

  • České zdravotnictví drží od počátku srpna nový rekord. Ostravská fakultní nemocnice začala léčit nádory kybernetickým nožem CyberKnife, za který zaplatila dvě stě milionů korun. To odpovídá po odečtení DPH deseti milionům dolarů.Kybernetické nože se však ve světě nakupují za 3-5 milionů dolarů. ZDE

4. Cytometr v ÚHKT

  • Podle zjištění Aktuálně.cz zaplatil zbytečně nejméně pět milionů za cytometr od americké firmy BD Biosciences.Nákup je netransparentní - zprostředkovaly jej tři firmy a každá z nich tají, jakou cenu účtovala. ZDE

Hegerův úřad hodlá od roku 2012 znemožnit přijímání darů od firem, které se ucházejí o veřejné zakázky.

Podle vedení ministerstva se nyní naplno rozjela takzvaná kongresová turistika. Je naprosto běžné, že farmaceutické společnosti platí lékařům zahraniční cesty na kongresy.

"Tento systém se rozmohl natolik, že to může být důkazem, proč jsou některé léky nakupovány dráž," řekl Heger.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause bude obtížné "kongresovou turistiku" omezit. "My všechny cesty vyhodnocujeme, lékaři musí uvést, co na kongresu dělali," odmítá Kraus tvrzení, že by jeho lékaři podléhali tlaku farmaceutických firem.

Smlouvy zveřejní na internetu

Ministerstvo chce stanovit maximální cenu za nákup některých léků či přístrojů. Všechny zakázky nad 50 tisíc korun budou uveřejňovány v elektronickém systému veřejných zakázek.

Podle ministra tu bude možné také zjistit, za kolik fakultní nemocnice nakoupila konkrétní přístroje.

Zakázky chce ministerstvo rozdělovat i na menší. Hodlá využívat elektronických aukcí.

To, že nemocnice koupí dražší přístroj však ještě podle Hegera neznamená, že jde o korupci.

"Takový přístroj je rozhodně kvalitnější, ovšem záleží na tom, zda jej daná nemocnice skutečně potřebuje," vysvětlil ministr zdravotnictví.

Tvrdší tresty za porušení zákona

Hegerův úřad zvýší i sankce za porušení zákona o regulaci reklamy. Státní ústav pro kontrolu léčiv nyní může udělit pokutu maximálně v řádu statisíců korun. To je ale podle vedení ministerstva málo.

"Sankce by měly být v řádu milionů či desítek milionů korun," prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek Aktuálně.cz řekl, že s nimi Heger protikorupční strategii neprojednával.

"Korupci ale nelze hledat pouze v ordinacích," uvedl Kubek. Podle něj by se ministerstvo mělo nyní zaměřit především na podezřelé zakázky na outsourcing v některých fakultních nemocnicích.

Peníze na platy lékařů se ztracejí

Kubek již před několika dny prohlásil, že kdo nepodporuje protestující lékaře, podporuje korupci ve zdravotnictví.

"Zdravotníci jsou nedobrovolnými sponzory Hegerova resortu," dodal.

Peníze na platy doktorů se prý ztrácejí v nákupech předražených přístrojů a dalších nevýhodných investicích ve zdravotnictví.

Česká lékařská komora se proto rozhodla spolupracovat s organizací Transparency International, která se zaměřuje na potírání korupce.

Heger na Kubkova slova reagoval v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Řekl, že často jsou to - byť v dobré víře - právě lékaři, kdo tlačí managementy nemocnic do nesmyslných nákupů techniky.

 

Právě se děje

Další zprávy