Gazdík: Nečas premiéra nezvládá, líp by to zvládl Karel

Domácí Domácí
1. 3. 2013 19:36
Nečas je podle Gazdíka zaměstnán situací uvnitř ODS, nestíhá premiérování, natož obranu
Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka nezvládá Petr Nečas svou funkci a bylo by lepší, kdyby to za něj vzal Karel Schwarzenberg.

K takovému výroku Gazdíka vedly přetrvávající problémy s obsazením křesla ministra obrany.

Podle něj se premiér příliš zabývá vnitrostranickou situací v ODS a jeho funkci by lépe zvládl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg,  poražený finalista prezidentské volby, šéf české diplomacie a  TOP O9. Řekl to časopisu Týden.

"Z hlediska koncepcí armády, z hlediska dlouhodobé stability, tento stav je neudržitelný. Mám pocit, že se ODS zabývá pouze sama sebou a svými vnitřními problémy a panu premiérovi nezbývá čas na to, aby se zabýval premiérováním," kritizuje Gazdík.

Ministerský post si po prosincovém odvolání předsedkyně LIDEM Karolíny Peake nárokuje ODS, ačkoli od té doby nebyla schopná do funkce jmenovat nástupce. Rezort tak přechodně řídí sám Nečas - a podle Gazdíka nedostatečně.

Gazdík: To už bychom mohli rovnou chtít křeslo premiéra

Pevné vedení je podle něj v současné době důležité, jelikož Česko vysílá své vojáky na Mali a jedná o dalším pronájmu gripenů.

I přes takto ostrou kritiku bude TOP 09 nárok ODS na ministerstvo obrany respektovat a se svým návrhem na obsazení postu předstupovat nebude. "O takovém plánu jsme nejednali. Kdybychom takový plán měli, tak bychom rovnou mohli chtít křeslo premiéra - aby se jím stal Karel Schwarzenberg. Věřím, že Karel Schwarzenberg je schopný ten problém do několika dnů vyřešit," dodal Gazdík.

Křeslo ministra obrany se uvolnilo v prosinci poté, co Nečas po osmi dnech působení odvolal z funkce vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM). Nelíbily se mu totiž personální změny, které Peake po nástupu na úřad provedla. Nečas se zhostil vedení rezortu sám s tím, že jméno nového ministra brzy předloží koaličním partnerům. Dosud tak ale neučinil.

Na Facebooku existuje komunita Karel Schwarzenberg premiérem. Ta se ale věnuje jeho chystané politické platformě (fórum či akademie Karla Schwarzenberga) a šancím do budoucna, v příštích volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy