Forejt do Vatikánu nepůjde, Schwarzenberg jej nenavrhne

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 3. 2013 16:15
Současný ředitel hradního protokolu by měl ve funkci zůstat i po nástupu Zemana
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navrhne na pozici velvyslance ve Vatikánu někoho jiného než současného ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. Schwarzenberg to řekl v pátek v České televizi.

Forejta jako kandidáta na velvyslanecký post v centru katolického světa prosazoval bývalý prezident Klaus. Schwarzenberg nakonec souhlasil.

Do Vatikánu i tak ale odjede v budoucnu někdo jiný. Forejt se totiž rozhodl, že dá přednost práci na Hradě a ve funkci zůstane i po nástupu nového prezidenta Miloše Zemana.

"Navrhneme časem jiného velvyslance. Ona ta věc příliš nespěchá," uvedl ministr. Podotkl také, že změna návrhu na velvyslance nepředstavuje problém.

Forejt není prvním Klausovým spolupracovníkem, který chce změnit po zvolení nového prezidenta své plány. O čtvrt roku například prodloužil své angažmá na Hradě Klausův kancléř Jiří Weigl, který se rozhodl, že Zemanovi pomůže v předání úřadu.

Od roku 2008 je českým velvyslancem ve Vatikánu Pavel Vošalík. Podle ministra zahraničí tam může zůstat i déle, než jsou obvyklé čtyři roky.

Vošalík je kariérní diplomat. Schwarzenberg již dříve dával najevo, že velvyslanecké posty mají zastávat právě profesionální diplomaté, nikoliv vysloužilí politici či úředníci.

 

Právě se děje

Další zprávy