Fischerova vláda pošle zdecimovanému Haiti 20 milionů

Domácí Domácí
18. 1. 2010 11:01
Čtvrtina peněz už odešla minulý týden
Na ostrov míří pomoc z celého světa. Její distribuce ovšem vázne i kvůli zničené infrastruktuře.
Na ostrov míří pomoc z celého světa. Její distribuce ovšem vázne i kvůli zničené infrastruktuře. | Foto: Reuters

Praha - Česko přispěje na obnovu zničeného Haiti dvěma desítkami milionů korun. Na svém pondělním zasedání o tom rozhodla vláda Jana Fischera.

Pět milionů už odešlo z účtu ministerstva zahraničí minulý týden. Nyní dalšími pěti miliony přispěje ministerstvo obrany. Zbytek financí byl vyčleněn z vládních rezerv, vysvětlil mluvčí kabinetu Roman Prorok.

Na mimořádném zasedání jedná o pomoci Haiti i Evropská unie. ČTK informovala, že jeden z návrhů počítá s uspořádáním mezinárodní dárcovské konference.

Karibský stát postihla katastrofa minulé úterý, kdy metropoli Port-au-Prince zasáhlo zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů Richtera. Počty obětí se odhadují na desetitisíce.

Během uplynulých šesti dnů Haiťané pohřbili 70 tisíc lidí. Počet těch, kteří zůstávají pod troskami zřícených domů, se ovšem nedá odhadnout. Jejich šance na přežití už je ovšem minimální a klesá každou další hodinou.

"Dnes je poslední den, kdy je reálné očekávat, že najdeme živé. Bez vody déle nevydrží," prohlásil už v neděli šéf izraelského záchranného týmu Rami Peltz.

 

Právě se děje

Další zprávy