Fischerová má 72 tisíc podpisů, jde do boje o Hrad

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 11. 2012 15:46
Zuzanu Roithovou a Janu Bobošíkovou doplnila v poslední možný den třetí žena
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do boje o Hrad se zapojí i herečka Táňa Fischerová. Členové jejího volebního týmu dopoledne předložili ministerstvu vnitra její kandidátní listinu s potřebným počtem podpůrných podpisů od občanů. Podle facebookových stránek "Prezidentka Táňa Fischerová" by jich mělo být 72 610, stejný údaj se uvádí i na jejím twitteru.

Dobrovolníci sbírající pro Fischerovou podpisy se tak museli podobně jako sympatizanti v táboře Vladimíra Franze či Tomia Okamury nadechnout k mohutnému finiši. Ještě 18. října totiž měla jejich favoritka pouhých 30 000 podpisů, to ale ještě byly v různých koutech republiky stovky podepsaných, ale neodevzdaných archů.

Herečka ke svým ambicím novinářům po poledni řekla, že chce usilovat o změnu světa, který je založen na penězích.

"Myslím si, že přímá volba je oslovením občanské společnosti, aby si vybrala ze svých zástupců někoho, kdo není spojený se stranickými ani ekonomickými mocenskými strukturami a může vnést do této pozice nové akcenty," uvedla již dříve na dotaz, proč se rozhodla kandidovat.

Členy jejího volebního výboru, který bude zodpovídat za financování kampaně, jsou Barbora Seifertová, Monika Šatavová a Tomáš Tožička. Informace ke kampani budou publikovat na www.prezidentka.cz, uvedla Šatavová.

Fischerová má za sebou členství ve sněmovně, byla poslankyní za koalici US-DEU a lidovců. Známá je ale především z řady charitativních akcí. Kandidaturu Fischerové podpořila mimo jiné Strana zelených.

"Tato umělkyně a politička je po celý život oddaná myšlence humanismu, tvořivosti a občanské společnosti. Nabízí občanům věrohodnost, širší pohled na svět a pokračování toho, co do prezidenství vtiskl Václav Havel," uvedl v tiskové zprávě předseda zelených Ondřej Liška.

Fischerová je po europoslankyni Zuzaně Roithové (KDU-ČSL) a někdejší člence Evropského parlamentu Janě Bobošíkové (SBB) třetí ženou, která se o prezidentský úřad bude ucházet. Celkem by kandidátů mělo být nejméně 12. Lhůta pro předložení nominace skončí v úterý v 16:00.

 

Právě se děje

Další zprávy