Fischer se pustil do práce. Úřaduje z Hrzánského paláce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 4. 2009 12:15
Zároveň ještě do konce měsíce povede Český statistický úřad
Jana Fischera pověřil sestavením překlenovací vlády prezident Václav Klaus.
Jana Fischera pověřil sestavením překlenovací vlády prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový český premiér Jan Fischer, který byl do funkce uveden minulý čtvrtek, začal úřadovat v pražském Hrzánském paláci.

Dopoledne podle mluvčího Romana Proroka řešil technické záležitosti a program nadcházejícího týdne.

"Protože zatím zůstává předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ), bude dělit agendu úřadu a novou práci podle možností a potřeby," řekl Prorok agentuře ČTK.

Mezi pražskými Strašnicemi, kde sídlí ČSÚ, a Hradčany bude Fischer pendlovat do konce dubna, kdy předá vedení statistického úřadu svému zástupci. Úřad po něm zřejmě převezme dosavadní první místopředseda ČSÚ Jiří Křovák.

Fischer stane v čele nové úřednické vlády, která by měla Česku vládnout do sestavení vlády nové, která vznikne na základě výsledků předčasných parlamentních voleb. Ty by se měly konat 9. a 10. října 2009.

Podle slibů, které dal minulý týden po jmenování prezidentem Václavem Klausem, by měl ještě tento týden začít sestavovat úřednický tým, se kterým se má podle dohody ODS, ČSSD, SZ a části KDU-ČSL ujmout vlády počátkem května.

Ministři se budou zřejmě rekrutovat z řad náměstků a šéfů státních úřadů. Návrhy připravují politici ODS, ČSSD a SZ, Fischer jako premiér si vyhradil, že je bude sám vybírat.

 

Právě se děje

Další zprávy