Fischer má na kampaň poradce z USA. Pracoval u McCaina

Tereza Šídlová
18. 7. 2012 21:07
Fischerova kancelář mu zaplatila 35 tisíc dolarů. Prý šlo ale o chybu v účetnictví
Janu Fischerovi bude s kampaní radit muž, který ve volbách v roce 2008 pomáhal jeho konkurentovi Johnu McCainovi.
Janu Fischerovi bude s kampaní radit muž, který ve volbách v roce 2008 pomáhal jeho konkurentovi Johnu McCainovi. | Foto: Reuters

Praha - Historicky první přímá volba českého prezidenta může dostat punc amerických volebních kampaní.

Lídr dosavadních průzkumů Jan Fischer se totiž radí s mužem, který byl u posledních prezidentských voleb v USA, které do Bílého domu vynesly prezidenta Baracka Obamu.

Nový Fischerův poradce Garrett Marquis sice tehdy stál na straně poražených, tedy republikánské dvojice John McCain a Sarah Palinová, ale podle svého životopisu má zkušenosti i z americké administrativy a Kongresu, napsal ve svém středečním vydání deník Insider.

„Pan Marquis je jeden z externích dodavatelů (konzultantských služeb) kanceláře Jana Fischera, dodává politické analýzy a návrhy strategie s ohledem na své zkušenosti v této oblasti,“ potvrdila Insideru mluvčí Fischerovy prezidentské kampaně Jana Víšková.

Zmýlené dolary

Nejasnosti se tak objevily jen kolem Marquisova honoráře.

Na veřejném účtu Jana Fischera se minulý pátek objevil záznam, že jeho kancelář zaslala Marquisovi 35 000 amerických dolarů, tedy v přepočtu asi tři čtvrtě milionu českých korun, a to jako „měsíční odměnu“. V pondělí však  kancelář původně uvedenou měnu reklamovala – částka ’35 000′ prý měla být odeslána v korunách.

„Jedná se o platbu, která byla hned v pátek 13/7 stornována, protože byla zadána omylem v USD místo v CZK. Oprava se na účtu projeví v nejbližších dnech, jakmile ji banka dokončí,“ uvedla také mluvčí.

Jak bylo uvedeno, Marquis v minulosti pracoval - podle životopisu na jeho webových stránkách - pro významnou postavu americké politické scény, senátora Johna McCaina, a když se McCain stal prezidentským kandidátem, podílel se i na jeho volební kampani. V minulosti prý také pracoval jako poradce ministra zemědělství v administrativě prezidenta George W. Bushe.

Marquisovo sepětí s americkou Republikánskou stranou zpečeťuje i další záznam v jeho CV, pozice ředitele pro vnější vztahy v nadaci a prezidentské knihovně Ronalda Reagana.

Jako Paroubek a ODS

Foto: Ludvík Hradilek

Fischer není první, kdo hledá rady, jak vyhrát volby, v zahraničí a konkrétně v USA. Svými americkými poradci a "americkými" kampaněmi se proslavil Jiří Paroubek v čele ČSSD, když angažoval slavnou americkou agenturu PSB. ODS zase v minulých volbách radilo duo americko-izraelských poradců Arthur Finkelstein a George Birnbaum.

Žádná strana ale nikdy nezveřejnila, kolik zahraničním poradcům za jejich služby platí.

Fischerova kancelář po opravě měny honoráře zaslala zatím Marquisovi 35 000 korun.

„Platby pro pana Marquise budou záležet na množství odvedené práce, a to se bude odvíjet podle potřeb kanceláře v průběhu prezidentské kampaně,“ uvedla také Víšková.

Ta také uvedla, že Marquis se Ficherově týmu přihlásil sám - prý mu první přímá volba prezidenta v Česku přijde jako "zajímavá zkušenost". 

Kontakty na americké republikány může mít ale i blízký spolupracovník Jana Fischera, bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák. Ten totiž ve Strakově akademii pracoval v době, kdy byl premiérem Mirek Topolánek, který s republikánem Georgem W. Bushem jednal o umístění amerického radaru v českých Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy