Exsenátora ODS Alexandra Nováka opět vyšetřují úřady

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 6. 2011 7:40
Nakoupil pozemky za miliony, podle HN tomu však neodpovídá daňové přiznání
Bývalý senátor ODS, "kmotr" Alexandr Novák na sjezdu strany v červenci 2010.
Bývalý senátor ODS, "kmotr" Alexandr Novák na sjezdu strany v červenci 2010. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalého senátora Alexandra Nováka (ODS) prověřuje policie a ministerstvo financí. Konkrétně se zajímá o jeho obchody a pozemky, které si pořídil na severu Čech.

Významný zákulisní hráč severočeské ODS a nepravomocně odsouzený Novák podle úterních Hospodářských novin nakoupil pozemky za 28 milionů korun. Peníze ale podle listu neodpovídají údajům v jeho daňových přiznáních.

Podle HN Novák od roku 2008 nakoupil přes dva miliony metrů čtverečních pozemků - především na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku, současně i několik domů a dalších nemovitostí, a to celkem za 28 milionů korun.

Jak již dříve informoval deník Aktuálně.cz, bývalý senátor nejspíše využil při nákupu pozemků zákulisních informací. Věděl údajně, že přes některé z nich má vést plynovod, přes jiné rychlostní silnice či vedení vysokého napětí.

To vše zvyšuje cenu pozemků.

Prověrku Novákových obchodů spustil již před časem Finanční analytický úřad (FAÚ) ministerstva financí, který sepsal trestní oznámení a poslal je protikorupční policii. Novák se podle nich mohl dopustit minimálně daňového deliktu, jelikož částky použité na nákup pozemků neodpovídají údajům v jeho daňových přiznáních.

Novák deníku sdělil, že o trestním oznámení neví. Detektivové si jej zatím ani nepředvolali k podání vysvětlení. "Veškeré skutečnosti týkající se oznámení a šetření podezřelých obchodů podléhají mlčenlivosti. Zásadně nesdělujeme konkrétní subjekty, ke kterým je prováděno šetření," řekl deníku Jakub Haas z tiskového oddělení MF.

Novák byl na konci minulého roku odsouzen za úplatek, který prý přijal za prodej akcií patřících Chomutovu. Rozsudek ale není pravomocný, Novák se proti němu odvolal, uvedly dnešní HN.

 

Právě se děje

Další zprávy