Exministr Zieleniec chce být prezidentem

eli, sim
6. 8. 2007 23:59
Europoslance chtějí nominovat Evropští demokraté
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Už třetí politik potvrdil zájem ucházet se o nejvyšší ústavní funkci.

Někdejší ministr zahraničí a europoslanec Josef Zieleniec hodlá přijmout nabídku Evropských demokratů, kteří jej chtějí nominovat na prezidenta, informoval Týden.cz.

Zájem usednout znovu na Hradě už potvrdil Václav Klaus, o podpoře vyjednává s ČSSD, zelenými a lidovci Jiří Dienstbier.

"Celá záležitost byla s panem europoslancem projednána a se svojí nominací za SNK-ED souhlasí," citoval Týden z důvěrného dopisu předsedy Helmuta Dohnálka ostatním členům.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Webové stránky europoslance

Dále čtěte:

Josef Zieleniec

  • Narodil se 28. dubna 1946
  • Vystudoval SPŠ jaderné techniky a VŠE
  • Před rokem 1989 pracoval ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a ekonomiky a později v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd.
  • Kromě své práce v oblasti mikroekonomické teorie se zabýval problémy spojenými s transformací z centrálně plánované ekonomiky k tržní ekonomice.
  • Počátkem roku 1990 Josef Zieleniec založil a stal se prvním ředitelem Centra pro ekonomický výzkum a vzdělávání (CERGE) na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Spoluzakládal ODS, v níž působil jako místopředseda od roku 1991.
  • Po volbách 1992 se stal ministrem mezinárodních vztahů České republiky. Byl jedním z vyjednavačů podmínek rozdělení Československé federace.
  • Po rozdělení Československa 1. ledna 1993 byl jmenován ministrem zahraničí samostatného Čeksa.
  • Po volbách v roce 1996 zastával úřad místopředsedy vlády a ministra zahraničí.
  • V říjnu 1997 se Zieleniec kritizoval neprůhledné financování strany, postavil proti Václavu Klausovi. Následně odešel z funkcí i strany.
  • Po vystoupení z ODS založil firmu JZP, která se zabývala investičním bankovnictvím a problémy evropské integrace.
  • V roce 2000 se stal senátorem - jako nezávislý s podporou Čtyřkoalice.
  • V roce 2004 stanul Josef Zieleniec v čele kandidátky SNK Sdružení nezávislých a Evropských demokratů ve volbách do Evropského parlamentu, od té doby působí jako europoslanec.

První místopředsedkyně strany Markéta Reedová odmítla deníku Aktuálně.cz informace přímo potvrdit. "Já i zbylí členové vedení strany si myslíme, že Josef Zieleniec by mohl být vhodným a důstojným protikandidátem Václava Klause. Nicméně je to v rovině úvah, nikdo jej zatím oficiálně neoslovil," uvedla.

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný byl sdílnější. "O jméně Zieleniec uvažujeme už měsíc. Zatím sice oficiální stanovisko vedení strany nepadlo, ale já sám vedu neoficiální jednání s ostatními senátorskými kluby o jejich případné podpoře pro pana europoslance," řekl deníku Aktuálně.cz. Podle něj by byl Zieleniec přijatelnější pro některé z lidovců než dosavadní prezident Václav Klaus. "Někteří ale také zmiňovali jméno Petra Pitharta," doplnil.

Podle zdrojů Aktuálně.cz uvnitř strany o případné nominaci Zieleniec ví. Než vše bude oficiálně oznámeno si však chce být jist dostatečnou podporou v Senátu či mezi poslanci. To potvrdil nepřímo i Novotný. "Nedokážu si představit, že bychom začali neoficiální vyjednávání podpory bez jeho vědomí."

Politici z jiných stran reagují na jméno Zieleniec zatím zdrženlivě. "Jméno Zieleniec jsme nediskutovali. Hovořit o tom, koho nominujeme či podpoříme je předčasné, vše se rozhodne na celorepublikové radě v září nebo v říjnu," uvedla místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová.

"Klub ČSSD bude v září rozhodovat o podpoře některému z kandidátů. Zda půjde o kandidáta našeho či nominovaného někým jiným je předčasné řešit," uvedl šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek.

Ani lidovci nechtějí být přesnější. "Zítra se sejde senátorský klub a budeme se zabývat možnými kandidáty na prezidentský úřad. Sama za sebe ale kandidaturu pana Zieleniece nevítám. Nechci ale předcházet rozhodnutí klubu," uvedla Ludmila Müllerová z KDU-ČSL. O kandidatuře Petra Pitharta spíše pochybuje. "Ano mluví se o něm, ale vzhledem k jeho předešlému neúspěchu, nemyslím, že bychom jej stavěli jako kandidáta a že on sám by do toho šel."

Václav Klaus oznámil svou kandidaturu v den 4. výročí svého zvolení. "Po zralé úvaze jsem rozhodl právě teď veřejně sdělit, že jsem připraven i pro druhé funkční období usilovat o funkci prezidenta republiky," řekl tehdy.

Podporu mu zatím přislíbili jen občanští demokraté - jejich hlasy ale pro znovuzvolení nestačí.

Sociální demokraté si zatím nechávají karty zakryté. Předseda ČSSD Jiří Paroubek nicméně řekl, že má už tři jména, o kterých bude strana jednat. Jedno z nich zní Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier zatím nijak nevadí ani menším stranám - zeleným a lidovcům. Souhlasí, že někdejší československý ministr zahraničí by mohl být tím, pro koho se sjednotí celá "protiklausovská" část politického spektra.Otevřeně mu podporu zatím neslíbili.

Dienstbier už o kandidatuře vyjednával v Senátu. "Přijal bych kandidaturu, pokud by se na ní sjednotily strany napříč politickým spektrem," řekl Aktuálně.cz. "Je potřeba 141 hlasů. Musím jednoduše vidět, že ve všech skupinách poslanců a senátorů různých stran, bude odhadnutelná část, která je ochotná pro mě hlasovat. Nehodlám se ztrapnit."

 

Právě se děje

Další zprávy